Οι Ελβετοί τραβούν την πρίζα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα -Ποιοι περιορισμοί επιβάλλονται

Ελβετία ηλεκτρικά οχήματα

Το σκληρό πρόσωπο της μοίρας πρόκειται να γνωρίσουν οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελβετία, μετά την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει περιορισμούς στη διαδικασία της φόρτισης.

Η ενεργειακή κρίση έφτασε και ως την εύρωστη Ελβετία αναγκάζοντας την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς τόσο στη χρήση όσο και στην κίνηση των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους των 26 καντονίων.

Η Ελβετία παράγει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια του τρεχούμενου νερού, ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αναγκασμένη να εισάγει ενέργεια από γειτονικές χώρες ώστε να καλύψει τις ανάγκες της.

Για του λόγους το αληθές, το 2021 η Ελβετία εισήγαγε ηλεκτρική ενέργεια 5,7 δισεκατομμυρίων kWh, η οποία προήλθε κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη φετινή χρονιά, βέβαια, αυτό ίσως να μην είναι εφικτό, καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια, επιχειρώντας να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες.

Ελβετία περιορισμοί φόρτισης

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελβετία κινδυνεύει τον φετινό χειμώνα με ένα ενεργειακό blackout, τις συνέπειες του οποίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Με σκοπό να προλάβουν τα χειρότερα, οι ελβετικές αρχές πρόκειται να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση ενεργοβόρων συσκευών, στις οποίες εντάσσονται και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η ενεργειακή κρίση στην Ελβετία «βαθύνει», το πλάνο της κεντρικής κυβέρνησης προβλέπει την απαγόρευση της φόρτισης/κίνησης των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους των 26 καντονίων.

Ελβετία περιορισμοί φόρτισης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την απαγόρευση αυτή θα εξαιρούνται μόνον συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις τους με ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η απαγόρευση κίνησης των ηλεκτρικών οχημάτων πρόκειται να επηρεάσει περίπου 110.000 ιδιοκτήτες, αποτελώντας πέρα από κάθε αμφιβολία ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια μεταστροφής από τα θερμικά οχήματα στα ηλεκτρικά.

Παράλληλα με την απαγόρευση φόρτισης των ηλεκτρικών, οι Ελβετοί θα μειώσουν και τη μέγιστη ταχύτητα κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους από τα 110 χλμ./ώρα στα 100 χλμ./ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογοι περιορισμοί είναι πολύ πιθανόν να επιβληθούν και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, γεγονός που θα προκαλέσει έντονους τριγμούς στην ίδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ