Οι αρχές προειδοποιούν για κλήσεις «μαϊμού» -Πώς κινδυνεύουν οι οδηγοί

Εξαπλώνονται οι κλήσεις μαϊμού στην Ευρώπη 2023 -Γαλλία

Όλο και περισσότεροι είναι οι οδηγοί που πέφτουν θύματα μιας νέας απάτης επί ευρωπαϊκού εδάφους η οποία στοχεύει στην απόσπαση χρηματικών ποσών δια της πλαγίας οδού.

Χιλιάδες είναι οι οδηγοί που κινδυνεύουν καθημερινά από το νέο ευφάνταστο κόλπο των απατεώνων, το οποίο αρχικά μοιάζει υπεράνω πάσης υποψίας και έτσι καταφέρνει να τους ξεγελάει.

Η νέα κομπίνα των απατεώνων εκμεταλλεύεται το ίδιο το γράμμα του νόμου για να ξεγελάσει τους ανυποψίαστους οδηγούς αυτοκινήτου με στόχο να αποσπάσει από αυτούς χρηματικά ποσά ή πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χωρίς μάλιστα να υπάρξει κάποια επαφή μεταξύ των κλεφτών και των θυμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι απατεώνες έχουν αρχίσει και εφαρμόζουν την κομπίνα τους, προφανώς με σχετική επιτυχία, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία. Από την Ισπανία είναι που μας έρχεται ως είδηση η πιο πρόσφατη προειδοποίηση των αστυνομικών αρχών της Μαδρίτης προς τους οδηγούς, για την δράση των απατεώνων.

Σύμφωνα και με τον νέο ευφάνταστο τρόπο που επιχειρούν, οι απατεώνες αφήνουν στα παρμπρίζ ανυποψίαστων οδηγών που έχουν παρκάρει παράνομα το όχημά τους μια κλήση «μαϊμού».

Ο κίνδυνος να πέσουν οι οδηγοί θύματα των απατεώνων είναι μεγάλος καθώς η εμφάνιση των εν λόγω κλήσεων έχει μεγάλες ομοιότητες με αυτή των κανονικών που εκδίδουν οι αστυνομικές αρχές όταν ένας οδηγός έχει υποπέσει σε μια τροχαία παράβαση.

Οι ψεύτικες κλήσεις μοιάζουν πολύ με τις αυθεντικές που εκδίδει η δημοτική αστυνομία της πρωτεύουσας της Ισπανίας. Ωστόσο έχουν μια μεγάλη διαφορά από αυτές και αυτή δεν είναι άλλη από την ύπαρξη και ενός QR Code στο κάτω μέρος τους, το οποίο δεν απαντάται στις αυθεντικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αστυνομία της Μαδρίτης, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει στη διάθεσή της, προειδοποιεί τους οδηγούς να μην σκανάρουν σε καμία περίπτωση με το κινητό τους την κλήση με QR Code που θα βρουν στο παρμπρίζ τους καθώς ο σύνδεσμος μπορεί να τους «οδηγήσει» σε κάποια ψεύτικη ιστοσελίδα. Μπορεί ακόμη να οδηγήσει στο κατέβασμα κακόβουλου λογισμικού, το οποίο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι ισπανικές αρχές συνιστούν στους οδηγούς που θα βρουν μια τέτοια κλήση στο παρμπρίζ τους να μην σκανάρουν τον κωδικό και να μην προχωρήσουν στην εξόφληση του προστίμου. Αν έχουν δεχτεί όντως πρόστιμο για παράνομο παρκάρισμα τότε είναι καλύτερα να περιμένουν μέχρι να τους σταλεί και ταχυδρομικώς η επίσημη κλήση.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ