Ο υποχρεωτικός φάρος που πρέπει να έχουν όλα τα αυτοκίνητα - Πόσο κοστίζει

Υποχρεωτικός διασυνδεδεμένος φάρος ασφάλειας αυτοκινήτου - Πόσο κοστίζει 2023

Ο προειδοποιητικός διασυνδεδεμένος φάρος θα γίνει σύντομα μέρος του υποχρεωτικού εξοπλισμού ασφάλειας στα αυτοκίνητα με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να παρουσιάζει την δική της πρόταση.

Ο προειδοποιητικός διασυνδεδεμένος φάρος PF LED One προδιαγραφών V16 αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο κεφάλαιο στην οδική ασφάλεια επί ευρωπαϊκού εδάφους αντικαθιστώντας παράλληλα το «παραδοσιακό» τρίγωνο ασφάλειας στο πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων.

Η αρχή γίνεται από την Ισπανία, τη χώρα που μέσω του Υπουργείου Μεταφορών της, εφαρμόζει πρώτη την υποχρεωτική χρήση του, δείχνοντας έτσι το δρόμο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ενώ η υποχρεωτική χρήση του διασυνδεδεμένου φάρου ασφάλειας θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2026, το ισπανικό υπουργείο προτρέπει τους οδηγούς στην Ισπανία να ξεκινήσουν να τον χρησιμοποιούν όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Το ισπανικό υπουργείο προχωρά σε αυτή την ενέργεια, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα, τη στιγμή που ανακοινώνει ότι οι μισοί σχεδόν οδηγοί στη χώρα δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που αναγκαστούν να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου, είτε από ατύχημα είτε από βλάβη στο αυτοκίνητο…

Στην προτροπή του ισπανικού υπουργείου ανταποκρίθηκε γνωστή εταιρεία τηλεφωνίας που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τον δικό της διασυνδεδεμένο φάρο.

Έναντι των συμβατικών φάρων προδιαγραφών V16, η νέα συσκευή φέρει ενσωματωμένη SIM, η οποία, με την ενεργοποίηση του φάρου, ειδοποιεί τις υπηρεσίες του υπουργείου μεταφορών για την ακριβή θέση του αυτοκινήτου που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φάρος, που είναι διαθέσιμος στην Ισπανία από τις 13 Ιανουαρίου, είναι σύμφωνος με όλες τις προδιαγραφές του υπουργείου Μεταφορών της χώρας και φέρει παράλληλα και την έγκρισή του.

Στην τιμή των 59,99 ευρώ (49,99 κατά το εμπορικό του λανσάρισμα) που κοστίζει ο διασυνδεδεμένος φάρος περιλαμβάνεται η κάρτα SIM αλλά και τα δεδομένα χρέωσης της κινητής τηλεφωνίας για 12 χρόνια, χωρίς παράλληλα να χρειάζεται κάποιο συμβόλαιο ή συνδρομή με τον πάροχο της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει το υπουργείο της Ισπανίας για τον διασυνδεδεμένο φάρο, η ηλεκτρονική συσκευή θα πρέπει να φέρει μαγνήτη αλλά και κολλητική ταινία για να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα και γρήγορα στην οροφή του αυτοκινήτου. Θα πρέπει να είναι επίσης κατασκευασμένη από υψηλής ποιότητας και ανθεκτικό πλαστικό, ενώ προαιρετικά μπορεί κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διασυνδεδεμένος φάρος θα πρέπει να τροφοδοτείται από μπαταρία εννέα volt, η οποία θα του επιτρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον για δύο ώρες. Εκτός από την υποχρεωτική 12χρονή σύνδεση με πάροχο υπηρεσιών τηλεφωνίας, η συσκευή πρέπει να ακολουθείται και από εγγύηση καλής λειτουργίας που φτάνει επίσης στα 12 χρόνια και να φέρει πιστοποίηση CE. Τέλος, όταν λειτουργεί θα πρέπει να γίνεται ορατός από απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ