Ο πόλεμος των σπάνιων γαιών -Μπλόκο της Κίνας σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους

Ο πόλεμος των σπάνιων γαιών

Η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και Ευρώπη-ΗΠΑ κλιμακώνεται έπειτα από νέο μπλόκο της κινέζικης κυβέρνησης αναφορικά με την εξαγωγή τεχνολογιών σχετικών με τις σπάνιες γαίες.

Η Κίνα κατέχει κυρίαρχη θέση παγκοσμίως όχι μόνο στην εξόρυξη αλλά και στην εκμετάλλευση και επεξεργασία των σπάνιων γαιών, των μετάλλων που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και για το μέλλον των τεσσάρων τροχών, στον δρόμο προς τον εξηλεκτρισμό τους.

Οι σπάνιες γαίες αξιοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών, όπως και μαγνητών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και στους κινητήρες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και στις συστοιχίες των μπαταριών τους. Η Κίνα μονοπωλεί επί της ουσίας τις αγορές αφού της αναλογεί το 90% της παγκόσμιας επεξεργασμένης παραγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις σπάνιες γαίες της Κίνας, όχι φυσικά με τις ευλογίες της τελευταίας και η νέα απαγόρευση από την χώρα της Ασίας έρχεται, όχι τυχαία, αυτή ακριβώς τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες «κοιτάζουν» αλλού για τα μέταλλα που χρειάζονται οι βιομηχανίες τους.

Η απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογιών που σχετίζονται με τις σπάνιες γαίες και συγκεκριμένα τεχνολογιών που αφορούν την εξόρυξη και των διαχωρισμό τους είναι ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των χωρών.

Για παράδειγμα τους προηγούμενους μήνες οι ΗΠΑ είχαν προσθέσει στις σχετικές απαγορεύσεις προς την Κίνα την εξαγωγή ημιαγωγών τελευταίας γενιάς αλλά και μηχανημάτων κατασκευής τους -περιορισμός στις εξαγωγές-, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την τεχνολογική πρόοδο της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα, που βρίσκεται πίσω στην τεχνολογία των μικροτσίπ σε σχέση με τις ΗΠΑ «απάντησε» τότε με την απαγόρευση χρήσης μικροτσίπ στις εγχώριες εταιρείες που κατασκευάζονται από Αμερικανό κατασκευαστή, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Απώτερος στόχος των Δυτικών είναι ο περιορισμός της Κίνας στον έλεγχο που έχει στις σπάνιες γαίες με τους Κινέζους βέβαια να αντιστέκονται σθεναρά έχοντας παράλληλα το μονοπώλιο. Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν νέες αγορές, ωστόσο χώρες που έχουν κοιτάσματα δεν παρουσιάζονται πολύ πρόθυμες. Η ενδεχόμενη μόλυνση που μπορεί να προκύψει αλλά και η έλλειψη υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας που παρουσιάζουν οι δυτικές εταιρείες στην επεξεργασία των σπάνιων γαιών λειτουργούν προς το παρόν ως τροχοπέδη.

Τον παραπάνω δρόμο ακολούθησαν και άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως είναι η Ολλανδία, η οποία σταμάτησε να εξάγει προς την Κίνα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που χρειάζονται για την κατασκευή ημιαγωγών.

Για τη νέα απαγόρευση στις εξαγωγές τεχνολογιών που αφορούν την παραγωγή συγκεκριμένων τύπων μαγνήτη και κραμάτων σπάνιων γαιών, η Κίνα επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιου συμφέροντος.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ