Αυτός είναι ο νέος ποδηλατόδρομος που θα ενώσει όλη την Αθήνα -Πού θα κατασκευαστεί
Το νέο δίκτυο θα εκτείνεται συνολικά σε 25 χιλιόμετρα και θα υποστηρίζει υπερτοπικές μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, από το παραλιακό μέτωπο έως τα βόρεια προάστια.
Η Πολιτεία έχει εδώ και καιρό καταστήσει σαφή τη δέσμευσή της να αλλάξει ριζικά το τοπίο των μετακινήσεων, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, τα οποία επιβαρύνονται έντονα τόσο από την αυξημένη κυκλοφορία όσο και από την παρουσία περισσότερων οχημάτων από όσα μπορούν να υποστηρίξουν οι υφιστάμενες υποδομές.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαμορφωθεί ένα εκτεταμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης της κινητικότητας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλα οδικά έργα, αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, κατασκευή νέων δρόμων, καθώς και τη διάνοιξη νέων γραμμών μετρό που θα συνδέσουν μέχρι σήμερα απομονωμένες περιοχές με κομβικά σημεία του υφιστάμενου δικτύου.
BUY NOW
Ταυτόχρονα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, με στόχο την αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας και την εναρμόνιση με την πράσινη πολιτική κινητικότητας που υιοθετείται πλέον σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η διευκόλυνση απόκτησης άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας έως 125 κ.εκ. για κατόχους άδειας αυτοκινήτου, καθώς και η σταδιακή ενσωμάτωση των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) τόσο στην καθημερινή μετακίνηση όσο και στο νέο πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Στο προσκήνιο φαίνεται να έρχονται τα ποδήλατα, καθώς στις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου δρόμων φιλικών προς τους ποδηλάτες.
Το νέο αυτό δίκτυο ποδηλατικών υποδομών στον Δήμο Αθηναίων θα υποστηρίζει υπερτοπικές μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, ενώ βρίσκεται ήδη σε φάση σχεδιασμού και προετοιμασίας, με βασικό του στόχο να ενίσχυσει της ασφαλή μετακίνηση με το ποδήλατο στις γειτονιές και τη σύνδεσή τους με βασικούς συγκοινωνιακούς και αστικούς πόλους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε σε σύσκεψη στις 19 Νοεμβρίου 2025 και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε ανάρτηση του στο facebook ο Νίκος Χρυσόγελλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων Κλιματικής Διακυβέρνησης & Κοινωνικής Οικονομίας, προβλέπεται η δημιουργία 17,3 χιλιομέτρων νέων δρόμων φιλικών προς το ποδήλατο εντός των γειτονιών της Αθήνας.
Το δίκτυο αυτό θα συνδυάζεται με τον μητροπολιτικό ποδηλατικό άξονα Γκάζι–Κηφισιά, με αποτέλεσμα το συνολικό μήκος των διαδρομών να φτάνει τα 25 χιλιόμετρα (σε σχέση με τα 17,8 χλμ που γνωρίζαμε), όταν ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου.
Το υπό σχεδιασμό δίκτυο θα συνδέει 12 σχολικές μονάδες, 10 σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, 18 πλατείες και πάρκα, 49 υφιστάμενους χώρους ή κτίρια στάθμευσης, καθώς και σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς πόλους της πόλης.
Παράλληλα, προβλέπεται η εγκατάσταση 112 νέων σημείων στάθμευσης ποδηλάτων, συνολικής χωρητικότητας περίπου 2.000 ποδηλάτων, καθώς και η ενσωμάτωση πολιτικών παρόδιας στάθμευσης, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Ο σχεδιασμός εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων, το οποίο προβλέπει συνολικά 81 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων. Σημειώνεται πως παρότι το ΣΒΑΚ έχει εγκριθεί εδώ και χρόνια, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένα χιλιόμετρο ποδηλατοδρόμου, με εξαίρεση περιορισμένης έκτασης παρεμβάσεις.
Στη διαδικασία σχεδιασμού συμμετέχουν υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου, καθώς και μελετητική ομάδα συγκοινωνιολόγων και μηχανικών. Όπως αναφέρεται, επιδιώκεται συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε το δίκτυο να συνδεθεί με υπερτοπικές ποδηλατικές διαδρομές, μεταξύ των οποίων και οι ευρωπαϊκοί άξονες EuroVelo 8 και EuroVelo 11.
Παράαλλήλα υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του νέου ΚΟΚ έχει τεθεί σε ισχύ το όριο των 0 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές, ρύθμιση που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ασφαλέστερη συνύπαρξη ποδηλάτων και λοιπών μέσων μετακίνησης σε μεγάλο μέρος του αστικού οδικού δικτύου.