Αυτός είναι ο Δρόμος του Θανάτου -Σε ποια ελληνική πόλη οδηγεί

δρόμος θανάτου στη Ρουμανία

Δεκάδες είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται στον πιο επικίνδυνο δρόμο της Ευρώπης, με τους πολίτες να ζητούν εναγωνίως τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Σε μάστιγα συνεχίζουν να εξελίσσονται τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ευρώπης, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θωρακίσει τους οδηγούς, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2021, οι ασφαλέστεροι δρόμοι βρίσκονται στη Σουηδία (18 θανάτοι ανά εκατομμύριο κατοίκων), ενώ οι χειρότεροι στη Ρουμανία με 93/εκατομμύριο, πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 44/εκατομμύριο.

Πολλά από τα τροχαία δυστυχήματα στη Ρουμανία σημειώνονται στην εθνική οδό DN2 που έχει γίνει γνωστή με το προσωνύμιο «Ο Δρόμος του Θανάτου», δεδομένου ότι σε αυτόν, ετησίως, χάνουν τη ζωή τους πάνω από 70 ανθρώποι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δρόμος του Θανάτου στη Ρουμανία

Πρόκειται για έναν οδικό άξονα μήκους 446 χιλιομέτρων που συνδέει την πρωτεύουσα της χώρας, το Βουκουρέστι, με τη Μολδαβία και τη Βουκοβίνα.

Κατά μήκος των πρώτων 350 χιλιομέτρων από το Βουκουρέστι έως το Săbăoani, κοντά στην πόλη Roman, ο δρόμος έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας (μία ανά κατεύθυνση) με μια στενή λωρίδα έκτακτης ανάγκης, με τον DN2 να συνεχίζει προς το Siret, στα ουκρανικά σύνορα ως ένας απλός δρόμος δύο λωρίδων (μία ανά κατεύθυνση).

Η συνεχής γραμμή στη μέση του δρόμου δεν λειτουργεί αποθαρρυντικά για πολλούς οδηγούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα, στήνοντας παγίδες θανάτου.

Ο υψηλός αριθμός τροχαίων δυστυχημάτων στον DN2 προκάλεσε την ενεργοποίηση της Εταιρείας Διαχείρισης Εθνικής Οδικής Υποδομής (CNAIR), η οποία προχώρησε σε επεμβάσεις σε ένα τμήμα περίπου 10 χλμ. (ανάμεσα στο Sinesti και τη Movilita).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον το συγκεκριμένο τμήμα από μία λωρίδα ανά κατεύθυνση έχει τη μορφή 2+1, δηλαδή στο ένα ρεύμα υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας και στο έτερο μία.

Δρόμος του Θανάτου στη Ρουμανία

Πολίτες, ωστόσο, και οργανισμοί οδικής ασφάλειας συνεχίζουν να υψώνουν κραυγή αγωνίας ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να μετατρέψουν και τα 446 χλμ. σε δρόμο με 2+1 λωρίδες κυκλοφορίας αλλά και να τοποθετηθεί ανάμεσα στα δύο ρεύματα στηθαίο ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον Δρόμο του Θανάτου ήταν και κάποια ευρέως αναγνωρίσιμα πρόσωπα όπως η τραγουδίστρια "Laura" Stoica και το ζεύγος καλλιτεχνών Aldea-Teodorovici.

Τέλος, ο δρόμος DN2 αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οδού Ε85 που ξεκινάει από το Κλάιπεντα της Λιθουανίας και στη συνέχεια διασχίζοντας κάθετα την Ευρώπη περνάει από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και στο τέλος μπαίνει στην Ελλάδα και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, το ελληνικό τμήμα του Ε85 είναι η Εθνική Οδός 23 Νυμφαία-Κομοτηνή, απ’ όπου οι οδηγοί συνεχίζουν για Αλεξανδρούπολη μέσω της Εγνατίας Οδού, ενός αυτοκινητοδρόμου που πληροί τις κορυφαίες προδιαγραφές ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ