Ο αυτοκινητόδρομος με τις περισσότερες λωρίδες στον πλανήτη

Αυτοκινητόδρομος

Ένας αυτοκινητόδρομος που θα μπορούσε να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό κομφούζιο της Αθήνας είναι αυτός που διεκδικεί το ρεκόρ με τις περισσότερες λωρίδες στον κόσμο.

Ο περιβόητος «Κηφισός» με τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα του είναι μόνο μία από τις τεράστιες ταλαιπωρίες που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί που κινούνται μέσα και γύρω από την Αθήνα σε καθημερινή βάση.

Η λύση στο αιώνιο πρόβλημα της αυξημένης κίνησης στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να «έρθει» από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών με τον αυτοκινητόδρομο I-10.

Μπορεί, το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε μήκος αυτοκινητοδρόμου στον πλανήτη να παραμένει στα χέρια του Pan American Highway, μετρώντας σχεδόν 48.000 χιλιόμετρα μήκος ασφάλτου και συνδέοντας 20 πολιτείες, ωστόσο, με τις 26 λωρίδες ανά κατεύθυνση, ο I-10 διεκδικεί τον τίτλο του αυτοκινητοδρόμου με το μεγαλύτερο πλάτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωστός και ως Katy Freeway, o Intrastate 10 του Texas ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1960 και ο αρχικός του σχεδιασμός περιελάμβανε τη δημιουργία έξι έως οκτώ λωρίδων ανά κατεύθυνση.

Η αύξηση της κυκλοφορίας που σημειώθηκε τις επόμενες δεκαετίες οδήγησε τις αρχές της πολιτείας του Τέξας στην απόφαση να επεκτείνουν το πλάτος του αυτοκινητοδρόμου στις 16 λωρίδες, ενώ η απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών επέτρεψε στη συνέχεια την περαιτέρω αύξηση του αριθμού του πλάτους και των λωρίδων κυκλοφορίας.

Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο ο I-10 να μετρά έως και 26 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, επίδοση ρεκόρ που μέχρι σήμερα δεν έχει καταρριφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μήκος του I-10 δεν υπερβαίνει τα 4.000 χιλιόμετρα, συνδέοντας συνολικά οκτώ πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ