
Ο Νίκος Γαλανός θα μείνει ζωντανός μέσα από τις ταινίες του, σε μία από τις οποίες τον είδαμε πίσω από το τιμόνι μιας BMW 1602.
Φτωχότερος είναι από τη Δευτέρα 19 Μαΐου ο καλλιτεχνικός κόσμος, αφού έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Νίκος Γαλανός, βυθίζοντας στη θλίψη συγγενείς, φίλους, αλλά και όσους τον γνώρισαν μέσα από τις ταινίες του. Αφήνει, ωστόσο, πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά, γεμάτη δημιουργικές στιγμές.
Μεταξύ άλλων αξέχαστη θα μείνει η συμμετοχή του στην ταινία Πανικός (1969), όπου τον είδαμε να… καίει λάστιχα, λικνίζοντας το κορμί μιας BMW 1602. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
BUY NOW
Επιστρέφοντας από επαγγελματικό ταξίδι στη Ρόδο, ο Μάρκος (Άγγελος Αντωνόπουλος) ενημερώνεται ότι ο άρρωστος γιος του του έχει πέσει θύμα απαγωγής. Δέχεται να καταβάλει τα λύτρα που ζητούν οι απαγωγείς, και ο αστυνόμος Μακρίδης (Κώστας Καζάκος) φροντίζει να παραδοθούν σημαδεμένα χαρτονομίσματα, για τον εντοπισμό των απαγωγέων.

Οι τελευταίοι θα παγιδευτούν και θα συγκρουστούν με την αστυνομία. Ο γιος του Μάρκου θα σωθεί, χάρη στον έναν (Νίκος Γαλανός) εκ των απαγωγέων, ο οποίος κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του πιτσιρικά δένεται συναισθηματικά μαζί του.
Η ταινία είναι γεμάτη από σκηνές καταδιώξεις σε όλη την Αθήνα και στην πλατεία Συντάγματος. Ο σκηνοθέτης, Σταύρος Τσιώλης, είχε αναφέρει: «Ο κύριος Φιλοποίμην (Φίνος) ήθελε έναν σκηνοθέτη που να μπορεί να μεταφέρει τη δράση και τους γρήγορους ρυθμούς του αμερικανικού κινηματογράφου στον ελληνικό… Έβλεπε τα πάντα, ήταν ενημερωμένος. Του άρεσε τότε μια ταινία του Πίτερ Γέιτς, το ‘Μπούλιτ’. Εξαιτίας του ‘Μπούλιτ’ έκανα τον ‘Πανικό’».
Ο Νίκος Γαλανός (ο απαγωγέας) οδηγεί μία BMW 1602, καταδιωχθείς από την ελληνική βασιλική χωροφυλακή, σε ένα από τα περιπολικά της οποίας (Volvo Amazon) βρίσκεται ο Κώστας Καζάκος (αστυνόμος). Το βαυαρικό κουπέ κυκλοφορεί αλαφιασμένο στους δρόμους της πρωτεύουσας, με αποκορύφωμα κάποια donuts, μπροστά στα αποσβολωμένα μάτια των αστυνομικών.
Η εμπορική πορεία της BMW 1602 εκκίνησε το 1966, με έναν ατμοσφαιρικό 4κύλινδρο 1.574 κ.εκ., απόδοσης 84 ίππων και 130 Nm, που συνδυαζόταν με μηχανικό κιβώτιο 4 σχέσεων.
Ο Νίκος Γαλανός ήταν ένας από τους τελευταίους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά γεμάτη γοητεία αλλά και σεμνότητα.