Προ των πυλών ο νέος παραλιακός οδικός άξονας Ωρωπού-Μαραθώνα – Πότε θα είναι έτοιμος;

έργα

Στην καθοριστική συμβολή που θα έχει ο νέος παραλιακός άξονας στην αναβάθμιση της βορειοανατολικής Αττικής αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δίνοντας παράλληλα το χρονοδιάγραμμα.

Στη σπουδαιότητα κατασκευής του παραλιακού οδικού άξονα Ωρωπού - Μαραθώνα και την ανάγκη έναρξης του εμβληματικού έργου το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκαμψη και η αναβάθμιση της βορειοανατολικής Αττικής αναφέρθηκε τόσο ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης όσο και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ωρωπού.

Πρόκειται για έναν παραλιακό οδικό άξονα μήκους περίπου 18 χλμ. που θα προσδώσει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνοντας – μεταξύ άλλων – 4 ανισόπεδους κόμβους, 18 οχετούς, αντιπλημμυρικά έργα και 2 γέφυρες, 100 και 80 μέτρων αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το έργο είναι ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, με τη μελέτη να γίνεται με  χρηματοδότηση της Περιφέρειας, με προοπτική ένταξης της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κατασκευή του οδικού άξονα που θα ενώνει την Αγία Μαρίνα με τον Ωρωπό αποτελεί ένα νευραλγικό έργο που θα αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο της Βορειοανατολικής Αττικής και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και νέες ευκαιρίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

γιώργος πατούλης

Ειδικά, το μεγάλο έργο που θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στη Βορειοανατολική Αττική αφορά την κατασκευή ενός παραλιακού οδικού άξονα που θα ενώσει το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης με αυτό των Αγίων Αποστόλων και της Σκάλας Ωρωπου.

Επειδή πρόκειται για νέα χάραξη οδού στο μεγαλύτερο μέρος, το σύνολο των μελετών οδοποιίας θα εκπονηθούν σε στάδιο μελέτης προωθημένης αναγνωριστικής, προμελέτης και οριστικής.

Το έργο αφορά στην εκπόνηση συγκοινωνιακών μελετών, καθώς και των απαραίτητων υποστηρικτικών μελετών, για τον σχεδιασμό υπεραστικής οδού σύνδεσης της περιοχής Σούλι Δήμου Μαραθώνα, θέση Αγία Μαρίνα έως τον οικισμό Άγιοι Απόστολοι, θέση Αγκώνα, του Δήμου Ωρωπού Ανατολικής Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, θα γίνει και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Μαραθώνα, της Ραμνούντας και του Αμφιαράειου, συνθέτοντας μία μοναδική ιστορική-πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Στα πλαίσια της μελέτης θα εκπονηθούν ειδικά ανά κατηγορία:

  • Συγκοινωνιακή Μελέτη: Η μελέτη οδοποιίας θα εκπονηθεί στα στάδια της προωθημένης μελέτης αναγνώρισης, προμελέτης και της οριστικής μελέτης. Η μελέτη αναγνώρισης θα περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές λύσεις.
  • Στο οδικό έργο που θα προκύψει από την οριστική μελέτη θα γίνει η μελέτη σήμανσης και ασφάλισης σε επίπεδο οριστικής μελέτης
  • Τοπογραφική Μελέτη: Για τις ανάγκες εκπόνησης της μελέτης θα γίνει τοπογραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής της υπό χάραξης οδού σε κλίμακα 1:1000, καθώς επίσης και η σύνταξη των πράξεων αναλογισμού με βάση την εγκεκριμένη κτηματογράφηση.
  • Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη: Στη μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, προβλέπεται η μελέτη ηλεκτροφωτισμού σε τρία τμήματα της οδού (οικισμοί Μεγάλο Σέσι, Άγιοι Δημήτριος και Παντελεήμων και βορειοδυτικά αυτού), στους τέσσερεις Ισόπεδους Κόμβους και στις δύο Γέφυρες. Η μελέτη θα εκπονηθεί σε στάδιο οριστικής μελέτης, παραλείποντας το στάδιο της προμελέτης.
  • Υδραυλική Μελέτη: Θα μελετηθεί η αποχέτευση – αποστράγγιση του συνόλου των έργων σε επίπεδο προμελέτης και οριστικής μελέτης.
  • Στατική Μελέτη: Θα μελετηθούν τα προβλεπόμενα τεχνικά έργα, τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή 2 γεφυρών, 18 οχετών και ενός τεχνικού CUT & COVER σε επίπεδο προκαταρκτικής επεξεργασίας και προγραμματισμού αναγκαιουσών ερευνών, προμελέτης και οριστικής μελέτης.
  • Γεωτεχνική Μελέτη: Αντικείμενο είναι η σύνταξη τεύχους προγραμματισμού και αξιολόγησης γεωτεχνικών εργασιών (υπαίθρου και εργαστηρίου), η εκτέλεση εργασιών υπαίθρου και εργαστηρίου και η γεωτεχνική μελέτη στις θέσεις υψηλών ορυγμάτων και επιχωμάτων, στις θέσεις τεχνικών και η διαστασιολόγηση οδοστρώματος.
  • Γεωλογική Μελέτη: Θα εκπονηθεί οριστική γεωλογική μελέτη σε όλο το μήκος της υπό μελέτης οδού και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως γεωλογική χαρτογράφηση σε κατάλληλη κλίμακα, γεωλογική μηκοτομή, εγκάρσιες γεωλογικές τομές και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία προκύπτουν από τις υποχρεώσεις του αναδόχου που μπορούν να επηρεάσουν τα προβλεπόμενα έργα.
  • Περιβαλλοντική Μελέτη: Προβλέπεται η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να γίνει ο καθορισμός των όρων (με έκδοση ΑΕΠΟ) για την προστασία του περιβάλλοντος από την κατασκευή του προτεινόμενου από την παρούσα μελέτη οδικού έργου.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ