Ετοιμάζεται το νέο μεγάλο τούνελ της Μακεδονίας -Πότε θα είναι έτοιμο, ποιες περιοχές θα ενώσει

road tunnel ipothalasia siragga zeuksi maliakou

Συνεχίζονται οι εργασίες για την υλοποίηση της σήραγγας Κλεισούρας, ενός έργου που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Καστοριάς, της Εορδαίας και του Αμύνταιου.

Προχωράει η κατασκευή της σήραγγας Κλεισούρας, που αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της νέας επαρχιακής οδού στον οδικό άξονα Καστοριάς-Πτολεμαΐδας, και θα μειώσει τις αποστάσεις, θα αυξήσει την οδική ασφάλεια και θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης.

Αναφορά σε αυτό το νέο τούνελ της Μακεδονίας έκανε την Τρίτη 21 Μαΐου ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Καστοριά, επισημαίνοντας ότι «η σήραγγα της Κλεισούρας προχωράει».

Κυριάκος Μητσοτάκης Καστοριά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε δε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό έργο υποδομής το οποίο θα επιτρέψει στην Καστοριά να ενταχθεί ακόμα πιο οργανικά σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο έχουμε για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με περισσότερο τουρισμό, με ποιοτικό πρωτογενή τομέα, νέες διαδρομές πολιτιστικές».

Η σήραγγα, που θα ενώσει τρεις περιοχές (Καστοριά, Εορδαία, Αμύνταιο) θα είναι διπλής κατεύθυνσης με μήκος 1.365 μ., σήραγγα διαφυγής 1.383 μ. και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2025.

Θα έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ., κατασκευάζεται στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης, και αναμένεται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο μετακίνησης στο ταξίδι Καστοριά -Πτολεμαΐδα.

σήραγγα Κλεισούρας

Το έργο αναλυτικότερα

Η σήραγγα Κλεισούρας αποτελεί κομμάτι του έργου που αφορά στην κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρτηρία έχει μήκος 10,3 χλμ., με πλάτος οδοστρώματος 8,0 μ., μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • 4 ανισόπεδους κόμβους,
  • Τη Σήραγγα Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο
  • 1 γέφυρα (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου
  • 4 κάτω διαβάσεις

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 71,07 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός, ενώ το έργο κατασκευάζεται από την εταιρεία «ΆΚΤΩΡ», με χρονοδιάγραμμα κατασκευής τα τρία έτη. Το έργο υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2022.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ