Αυτό είναι το νέο μεγάλο τούνελ που κατασκευάζεται στη Μακεδονία -Πότε θα είναι έτοιμο

τούνελ

Γρηγορότερες και ασφαλέστερες θα γίνουν οι μετακινήσεις μεταξύ δύο πόλεων της Μακεδονίας μόλις ολοκληρωθεί η νέα σήραγγα.

Ένα όραμα για όλη τη Δυτική Μακεδονία που σήμερα υλοποιείται αποτελεί η σήραγγα Κλεισούρας, το σημαντικότερο κομμάτι της νέας επαρχιακής οδού που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς-Πτολεμαΐδας.

Η νέα επαρχιακής οδός είναι μήκους 10,4 χλμ. με συνολικό πλάτος ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος 8,0 μ., περιλαμβάνοντας μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μ. ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ. Σε περιοχές με κλίση ανωφέρειας μεγαλύτερη του 6%, προστίθεται λωρίδα βραδυπορείας πλάτους 3,5μ. για την κίνηση των βαρέων οχημάτων.

Η σήραγγα Κλεισούρας είναι διπλής κατεύθυνσης με μήκος 1.365 μ., με σήραγγα διαφυγής 1.383 μ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή μίας γέφυρας (ρέματος Κωτούρη) μήκους 34,60 μ., τεσσάρων κάτω διαβάσεων, δύο κτηρίων στα μέτωπα της σήραγγας, αλλά και η πλήρης αποκατάσταση των συνδέσεων υφιστάμενου τοπικού οδικού δικτύου.

Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες χωματουργικών, τεχνικών (κιβωτοειδείς, σωλην. οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης), γεωτεχνικών (οπλισμένα επιχώματα), αποχέτευσης αποστράγγισης, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης, ασφάλειας και οριοθέτησης απαλλοτριωμένης ζώνης, Η/Μ εγκαταστάσεων της οδού και της σήραγγας, πρασίνου και μετατόπισης αποκατάστασης δικτύων Ο.Κ.Ω.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 71,07 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός, ενώ το έργο κατασκευάζεται από την εταιρεία «ΆΚΤΩΡ», με χρονοδιάγραμμα κατασκευής τα 3 έτη.

Πρόκειται για ένα έργο που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Δυτική Μακεδονία, έχοντας αποτελέσει αίτημα της τοπικής κοινωνίας από τη δεκαετία του 1990.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ