Το νέο κόλπο των κλεφτών αυτοκινήτου που γίνεται μάστιγα -Πώς θα προστατευτείτε

Το νέο κόλπο των κλεφτών γίνεται μάστιγα -Πώς να προστατευτείτε

Από το πλευρό του ιδιοκτήτη αυτοκινήτου και σε εκείνο του κλέφτη βρίσκεται πλέον αυτή η τεχνολογία, η χρήση της οποίας παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η πρόοδος της τεχνολογίας είναι αμείλικτος και πράγματα που μέχρι και πριν από μερικά χρόνια παρουσιάζονταν μόνο σε… κατασκοπικές και sci-fi ταινίες είναι πλέον διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό, σε τιμές που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα προσιτές.

Φυσικά το παραπάνω ισχύει και για τα αυτοκίνητα σε όλους σχεδόν τους τομείς που τα αφορούν με highlight την αυτοματοποιημένη οδήγηση σε δημόσιο δρόμο που είναι ήδη πραγματικότητα σε κάποιες γωνιές του κόσμου.

κλοπη αυτοκινητων airtags iphone
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι πάντα σύμμαχος του νομοταγή πολίτη και αυτό είναι ίσως πιο προφανές στην αντικλεπτική προστασία που έχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, με τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του ένας οδηγός να βρίσκονται στις υπηρεσίες και των κλεφτών.

Η τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές είναι οι μικροσυσκευές εντοπισμού ενός αντικειμένου, οι οποίες μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να τοποθετηθούν και στο αυτοκίνητο και έτσι οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις κινήσεις του.

Και ενώ η συγκεκριμένη τεχνολογία, που έγινε ευρέως γνωστή από τα AirTags της Apple, αποτελούσε αρχικά σύμμαχο για έναν οδηγό, τώρα παίζει τον ίδιο ρόλο και για τους κλέφτες με τις αναφορές σε όλο τον κόσμο να πληθαίνουν σχετικά με τη κακόβουλη χρήση της.

Οι ληστές χρησιμοποιούν τα AirTags και λοιπές συσκευές που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο τοποθετώντας τα στα αυτοκίνητα που θέλουν να αποσπάσουν, παράνομα φυσικά, από τους ιδιοκτήτες τους ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις των οδηγών και να βρουν έτσι ευκολότερα την κατάλληλη ευκαιρία για να κλέψουν χωρίς παράλληλα να κινήσουν υποψίες με τη συμπεριφορά τους.

κλοπη αυτοκινητων airtags iphone
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, οι ληστές χρησιμοποιούν τις συσκευές για να βρουν και την διεύθυνση της οικίας του ιδιοκτήτη, την οποία μπορεί επίσης να βάλουν στο στόχαστρό τους. Σημειώνεται δε ότι δεν είναι μόνο τα AirTags της Apple τα οποία χρησιμοποιούνται ως συσκευές εντοπισμού. Αντίστοιχα gadgets είναι διαθέσιμα και από άλλες εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα το SmartTag της Samsung.

Τελευταίο σχετικό περιστατικό που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου μας έρχεται από τον Καναδά με τις αστυνομικές αρχές του Οντάριο να αναφέρουν τον εντοπισμό τέτοιων συσκευών σε δύο αυτοκίνητα μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι αρχές συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες, από τη μία μεριά να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές ώστε να αυξήσουν την πιθανότητα να βρεθεί το όχημά τους σε περίπτωση κλοπής, από την άλλη να ελέγχουν περιοδικά το αυτοκίνητό τους για «ανεπιθύμητες» συσκευές που δεν έχουν τοποθετηθεί από τους ίδιους.

Ο εντοπισμός μιας τέτοιας συσκευής δεν είναι δύσκολος. Για κινητά της Apple λαμβάνουν αυτόματα ενημέρωση αν ένα AirTag βρίσκεται κοντά τους, ακόμη και αν αυτό δεν ανήκει στον κάτοχο του τηλεφώνου.

Από την άλλη οι χρήστες κινητών με λειτουργικό Android μπορούν να κατεβάσουν στη συσκευή τους την εφαρμογή «Tracker Detect», η οποία επιτρέπει στο κινητό να εντοπίσει τα AirTags όπως και άλλες παρόμοιες συσκευές από άλλους κατασκευαστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά οι αρχές αλλά και η λογική συνιστούν και την χρήση πιο παραδοσιακών αντικλεπτικών συσκευών όπως είναι το μπαστούνι που κλειδώνει το τιμόνι, αλλά και το «λουκέτο» που τοποθετείται στα πεντάλ ή τον επιλογέα.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ