Αυτό είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που αλλάζει το μέλλον της Ευρώπης -Σε ποια χώρα ανακαλύφθηκε, ποια η σημασία του

Κοίτασμα σπάνιες γαίες

Η σουηδική εταιρεία εξόρυξης LKAB αύξησε τη χωρητικότητα του μεγαλύτερου κοιτάσματος σπάνιων γαιών στην Ευρώπη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Σουηδία.

Η LKAB ανακοίνωσε ότι το νέο κοίτασμα σπάνιων γαιών που ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο στη Σουηδία έχει ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Jan Mostrom, CEO της LKAB, το κοίτασμα εκτιμάται πλέον στα 1,3 εκατομμύρια τόνους, αυξημένο δηλαδή κατά 25% σε σχέση με τους 1 εκατομμύριο τόνους που αρχικά είχαν ανακοινωθεί.

Φυσικά, με αυτή τη χωρητικότητα, το εν λόγω κοίτασμα παραμένει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, που τη βοηθά να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα στην εξασφάλιση των απαραίτητων σπάνιων γαιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοίτασμα σπάνιες γαίες

Θυμίζουμε ότι το κοίτασμα σπάνιων γαιών Per Geijer εντοπίστηκε κοντά στην Κιρούνα, τη βορειότερη πόλης της Σουηδίας, με πληθυσμό 17.000 κατοίκων.

Οι σπάνιες γαίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αλλά και ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η ανακάλυψη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος, αλλάζει τις ισορροπίες, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Κοίτασμα σπάνιες γαίες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο μάλιστα ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να πολλαπλασιαστεί, εκτινάσσοντας τη ζήτηση σπάνιων γαιών σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύπαρξη ενός τέτοιου κοιτάσματος εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, ενισχύει τη θέση της γηραιάς ηπείρου στο ράλι του εξηλεκτρισμού στο οποίο έχουν επιδοθεί οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Κοίτασμα σπάνιες γαίες

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κρατική εταιρεία εξόρυξης της Σουηδίας, πρόκειται να υποβάλλει άμεσα αίτηση παραχώρησης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 10-15 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η εξόρυξη του κοιτάσματος και η διάθεση των σπάνιων γαιών στην αγορά.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ