Αυτό είναι το νέο κοίτασμα μαμούθ -Πού ανακαλύφθηκε, γιατί αλλάζει τις ισορροπίες

Λίθιο κοίτασμα

Στη μάχη για την παραγωγή «λευκού χρυσού» μπαίνει ακόμα μια χώρα, μετά την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στα εδάφη της.

Δυναμικά στο παιχνίδι της εξόρυξης λιθίου φαίνεται πως εισέρχεται η Ινδονησία, ώστε να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην κατασκευή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία εξελίσσονται στο κυρίαρχο αυτοκινητικό καθεστώς.

O Υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επενδύσεων, Luhut Binsar Pandjaitan, αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ότι ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου σε εδάφη της χώρας το οποίο θα δώσει ζωή σε έναν μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών ΙΧ.

«Έλαβα μια αναφορά εχθές (σ.σ. Σάββατο 23 Δεκεμβρίου) ότι εντοπίστηκε ένα τεράστιο κοίτασμα στην Ινδονησία», επισήμανε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ακριβή τοποθεσία και τη δυναμική του κοιτάσματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η εν λόγω ανακάλυψη καθιστά τη χώρα σε έναν από τους πρωταγωνιστές στην εξέλιξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μειώνοντας την εξάρτησή της σε πρώτες ύλες από τρίτες χώρας.

«Ανησυχούσαμε πολύ για (σ.σ. να βρούμε) λίθιο. Σκοπεύαμε να τo εισάγουμε από την Αυστραλία, αλλά τώρα το έχουμε και οι πόροι είναι πάρα πολύ μεγάλοι», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη της Ινδονησίας, στόχος της χώρας είναι να παράγει 600.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030, όταν σήμερα η ετήσια παραγωγή EVs δεν υπερβαίνει τις 40.000.

εξόρυξη νικελίου ινδονησία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ινδονησία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου στον κόσμο, ένα επίσης ζωτικό εξάρτημα για την παραγωγή ηλεκτρικών ΙΧ. Μόνο το 2022, η χώρα παρήγαγε 1,6 εκατ. τόνους, 1,04 εκατ. περισσότερους συγκριτικά με το 2021.

Ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής νικελίου είναι το νησί Σουλαουέσι, όπου την παραμονή των Χριστουγέννων 2023 σημειώθηκε έκρηξη σε εργοστάσιο της εταιρείας PT Indonesia Tsingshan Stainless Steelk, βιομηχανικό πάρκο Mοrowali. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ