Το νέο ηλεκτρικό Van BYD ETP3 είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα

BYD ETP3

Η BYD, η πρώτη παγκοσμίως σε πωλήσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, ξεκινά την παρουσία της στην ελληνική αγορά με το ETP3, ένα αμιγώς ηλεκτρικό panel van σχεδιασμένο βάσει των στάνταρ που ισχύουν στα επιβατικά αυτοκίνητα.

To ETP3 έχει μικτό βάρος 2.420 κιλά και ωφέλιμο φορτίο 780 κιλά. Η απόλυτα ρεαλιστική αυτονομία των 275 χιλιομέτρων εντός πόλης (233 χλμ. συνδυαστικά), το καθιστά ιδανικό όχημα για εταιρείες ταχυμεταφορών, επιχειρήσεις διανομών πάσης φύσεως (φαρμακαποθήκες, supermarkets, κάβες κλπ.) αλλά και για κάθε επαγγελματία που θέλει να κινηθεί με «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς περιορισμούς στην κυκλοφορία και, το κυριότερο, με σημαντικό οικονομικό όφελος στο κόστος κίνησης, που ανάλογα με την ετήσια διανυθείσα απόσταση μπορεί να φτάσει σε ύψος αρκετών χιλιάδων ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ETP3 είναι προϊόν εξέλιξης του Truck Research Institute της BYD. Πρόκειται για το τμήμα της εταιρείας που ασχολείται με το R&D και τον σχεδιασμό ολόκληρου του οχήματος και του πλαισίου για αμιγώς ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα, αλλά και ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό́ κλάδο, στα Logistics, στα λιμάνια και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

BYD ETP3

Οι διαστάσεις του ETP3 είναι 4,46 μ. μήκος, 1,72 μ. πλάτος και 1,875 μ. ύψος, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,725 μέτρα. Ο χώρος φόρτωσης έχει διαστάσεις 1,95 μ. βάθος, 1,4 μ. πλάτος και 1,3 μ. ύψος ενώ η απόσταση ανάμεσα στους θόλους είναι 1,23 μ. Με συνολικό όγκο φόρτωσης 3,5 κ.μ., το ETP3 μπορεί να καλύψει μεγάλο εύρος αναγκών και του πιο απαιτητικού επαγγελματία.

Το  ETP3 κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος μόνιμου μαγνήτη (synchronous) υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μέγιστης ισχύος 100 kW (136 PS) και μέγιστης ροπής 210 Nm. Την απαιτούμενη για την κίνηση ενέργεια παρέχει μπαταρία λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου (LiFe PO4), χωρητικότητας 44,9 kWh.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
BYD ETP3

Η μπαταρία είναι τεχνολογίας BLADE της BYD, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα λόγω μειωμένου όγκου των στοιχείων που την αποτελούν και – χάρη στο ειδικό σύστημα θερμικής διαχείρισης BTMS – εξαιρετική συμπεριφορά όσον αφορά στη θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταθερή απόδοση, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής. Η τυποποιημένη κατανάλωση ενέργειας του ETP3 είναι εντυπωσιακά χαμηλή, μόλις 16,036 kWh/100 χλμ.

Η φόρτιση του οχήματος γίνεται τόσο με φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) όσο και με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC). Η ισχύς φόρτισης του ETP3 είναι 6,6 kW για εναλλασσόμενο ρεύμα και 50 kW για συνεχές. Η φόρτιση από το 20% έως το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας διαρκεί μόλις 30’ της ώρας ή 5,5 ώρες, με συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα αντίστοιχα.

BYD ETP3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οδήγηση του ETP3 είναι ιδιαίτερα εύκολη και άνετη ανεξάρτητα φορτίου, με μία καλορυθμισμένη ανάρτηση (Γόνατα Μακ Φέρσον μπροστά, φύλλα σούστας πίσω). Όταν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι κάτω από 90% και ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού, το όχημα φρενάρει μέσω του ηλεκτροκινητήρα, ενώ παράλληλα φορτίζεται η μπαταρία του (ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, regenerative braking). Επιπλέον, το ETP3 οδηγείται με λειτουργία “one pedal”, με τον οδηγό να καταφεύγει σπάνια στο πεντάλ των φρένων και μόνο για πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος. Αυτό προσφέρει επιπλέον άνεση ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλει στη μικρότερη φθορά στα τακάκια των φρένων, με αποτέλεσμα μικρότερο κόστος συντήρησης.

Συρόμενες πόρτες αριστερά και δεξιά ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό, όπως και ανοιγόμενη προς τα πάνω πίσω πόρτα και ανθεκτικό στη φθορά πάτωμα από κράμα αλουμινίου στον χώρο φόρτωσης, με άγκιστρα πρόσδεσης φορτίου.

BYD ETP3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προτεινόμενη λιανική τιμή του BYD ETP3 είναι €34.820 (πλέον ΦΠΑ) ενώ ο χρόνος παράδοσης από την παραγγελία ιδιαίτερα σύντομος, περίπου 3 μήνες. Το ETP3 μπορεί να γίνει ακόμα πιο προσιτό, καθώς μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» η απόκτησή του επιδοτείται από το κράτος με το ποσό των €8.000. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης του ETP3 μέσω κάποιου προγράμματος Leasing, με το όφελος της κρατικής επιδότησης να παραμένει σε ισχύ.

Εισαγωγέας των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της BYD στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ. Το δίκτυο της μάρκας θα αναπτυχθεί πανελλαδικά τους προσεχείς μήνες, ενώ σήμερα αποτελείται από:

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, Ιερά Οδός 96-104, Αθήνα, τηλ.: 2103499200 (Κεντρικά Γραφεία, Έκθεση)

PNT CARS - PANTOPIKOS, 16ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας και Θηβαΐδος, Κηφισιά, τηλ.: 2108075773 (Έκθεση, Πωλήσεις, After Sales, Φανοποιείο, Βαφείο)

Α. ΠΑΝΤΟΠΙΚΟΣ ΕΠΕ, Ιερά Οδός 155, Αιγάλεω, τηλ.: 2103465838 (Έκθεση, Πωλήσεις, After Sales, Φανοποιείο, Βαφείο)

BYD ETP3

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ