Το νέο εντυπωσιακό τιμόνι της Lexus που έρχεται από το μέλλον

lexus rx timoni yoke

Το νέο τιμόνι της Lexus ακολουθεί τη σχεδιαστική προσέγγιση του yoke των Tesla, αλλά σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία είναι σημαντικά πιο ικανό.

Μοντέλο-ορόσημο συνιστά το νέο RZ για τη Lexus, δεδομένου ότι συνιστά το πρώτο της αυτοκίνητο που βασίζεται σε πλατφόρμα που έχει εξελιχθεί αποκλειστικά για ηλεκτρικό όχημα, την e-TNGA.

Η πρώτη έκδοση που λανσάρεται είναι η τετρακίνητη έκδοση 450e Direct4, με δύο ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά παράγουν 314 PS/ 435 Nm, με την επιτάχυνση στα πρώτα 100 χλμ./ώρα να είναι εντυπωσιακή, απαιτώντας μόλις 5,6 δλ.

Οι εκρηκτικές επιδόσεις του crossover δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον των οδηγών για το Lexus RZ, μιας και στο εσωτερικό του δεσπόζει ένα εντυπωσιακής σχεδίασης τιμόνι (προαιρετικό), τύπου yoke, σαν αυτά που συναντάμε στα μοντέλα Model S και Χ της Tesla.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
lexus rx yoke τιμόνι

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους μηχανικούς της Lexus, το τιμόνι του RZ είναι σημαντικά πιο ικανό συγκριτικά με αυτό των Tesla, χάρη στο πιο εξελιγμένο σύστημα steer-by-wire (ηλεκτρονικό σύστημα διεύθυνσης που καταργεί τη μηχανική σύνδεση μεταξύ του τιμονιού και των τροχών).

Όπως επισημαίνει η Lexus, το σύστημα του μοντέλου της μπορεί να μεταβάλει το λόγο της γωνιακής περιστροφής του τιμονιού προς την αντίστοιχη του τροχού (steering ratio), ανάλογα με την ταχύτητα. Επομένως, ο οδηγός δεν χρειάζεται να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια κατά την οδήγηση, και ενισχύεται η ευελιξία του αυτοκινήτου σε χαμηλές ταχύτητες.

lexus rx yoke τιμόνι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα, το yoke τιμόνι της Tesla έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων, με πολλούς κατόχους να κάνουν λόγο για μειωμένη χρηστικότητα, ειδικά στις κλειστές στροφές σε αστικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι πέρα από τις προηγμένες δυνατότητές του, το τιμόνι του Lexus RZ ξεχωρίζει και για την ονομασία του “One Motion Grip” που σε συντομογραφία αναγράφεται ως “OMG”, παραπέμποντας στη δημοφιλή έκκληση “Oh my God” (ελληνιστί «Ω, Θεε μου»).

Υπενθυμίζεται ότι το μοντέλο ενσωματώνει μια μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 71,4 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία 400 χλμ. Η Lexus δίνει μάλιστα και εγγύηση 10 ετών, αναμένοντας να έχει διατηρήσει σε αυτό το διάστημα το 90 τοις εκατό της χωρητικότητάς της. Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ. 

lexus rx yoke τιμόνι

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ