Έχεις το νέο δίπλωμα οδήγησης –Πότε πρέπει να το αλλάξεις για να αποφύγεις το πρόστιμο;

elliniko diploma odigisis

Τα νέου τύπου διπλώματα οδήγησης έχουν ημερομηνία λήξης και επομένως πρέπει να ανανεώνονται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Το νέο τύπου δίπλωμα οδήγησης σε μορφή ροζ κάρτας έχουν αρχίσει να προμηθεύονται οι οδηγοί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αυτό ευνοεί τη χρήση του στο εξωτερικό και έχει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας από το χάρτινο.

Αυτό, ωστόσο, που πολλοί οδηγοί αγνοούν είναι ότι τα πλαστικοποιημένα διπλώματα έχουν ημερομηνία λήξης και επομένως πρέπει να ανανεώνονται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ειδικότερα, το νεότερο δίπλωμα τύπου κάρτας έχει διάρκεια ισχύος 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγοί μπορούν να δουν πότε εκδόθηκε η άδεια οδήγησής τους και πότε αυτή λήγει στους κωδικούς 4α. και 4β. αντίστοιχα οι οποίοι υπάρχουν δίπλα από τη φωτογραφία τους (δείτε την παρακάτω φωτογραφία).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4α. Ημερομηνία έκδοσης διπλώματος4β. Ημερομηνία λήξης διπλώματος
4α. Ημερομηνία έκδοσης διπλώματος
4β. Ημερομηνία λήξης διπλώματος

Ανά 15 χρόνια το πλαστικοποιημένο δίπλωμα πρέπει να ανανέωνεται κάτι που απαιτεί την υποβολή του οδηγού σε ιατρικές εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο.

Μόλις, ωστόσο, ο οδηγός συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών, η ισχύς του διπλώματος δεν υπερβαίνει τα 3 έτη από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς.

νέο δίπλωμα οδήγησης ανανέωση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη συμπλήρωση, μάλιστα, της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 2 έτη και απαιτείται εξέταση από ιατρούς των εξής ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του gov.grΠατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ