Νεκροταφείο φορτηγών που άντεξαν για 80 χρόνια στον καιρό της Αλάσκας (Video)

Alaska trucks graveyard

Ένα χωράφι στην Αλάσκα των ΗΠΑ κρύβει ανάμεσα στα ψηλά χορτάρια του ορισμένα από τα σπανιότερα φορτηγά της αμερικανικής αυτοκινητικής κουλτούρας. Πώς μοιάζουν μετά από οκτώ δεκαετίες εγκατάλειψης;

Τα οχήματα αυτά -φορτηγά, ημιφορτηγά και ορισμένα επιβατικά αυτοκίνητα- φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, και έπειτα να εγκαταλείφθηκαν σε αυτό το «νεκροταφείο αυτοκινήτων» το 1942, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από 80 χρόνια στο έλεος των άγριων καιρικών συνθηκών της Αλάσκας, ορισμένα από αυτά τα οχήματα δείχνουν να βρίσκονται σε απρόσμενα καλή κατάσταση -και σίγουρα όχι σε πλήρη αποσύνθεση- όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω Video που δημοσίευσε στο YouTube το κανάλι «Alaska Trucker».

Κάποια από τα φορτηγά που βρίσκονται σε αυτό το χωράφι είναι σήμερα ορισμένα από τα πλέον συλλεκτικά και περιζήτητα στις ΗΠΑ, και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι σύμβολα της μεσοπολεμικής αυτοκινητικής κουλτούρας, από τα οποία απέμειναν πολύ λίγα αντίτυπα που δεν στάλθηκαν και καταστράφηκαν στο β' παγκόσμιο πόλεμο.

Ένα από αυτά ειναι το διάσημο Studebaker US-6, που φαίνεται παρατημένο σε αυτή την αλάνα. Πρόκειται για το πασίγνωστο αμερικανικό φορτηγό που η Αμερική έστειλε προς υποστήριξη των Συμμάχων της, Σοβιετικών και Βρετανών, στα ευρωπαϊκά μέτωπα του β' π.π. Χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη μεταφορά στρατιωτών και για τη ρυμούλκηση ελαφρών οπλικών συστημάτων. Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν συνολικά 220.000 αντίτυπα του US-6.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποιούσαν, ωστόσο, το συγκεκριμένο φορτηγό για τις δικές τους στρατιωτικές μεταφορές εκείνου του καιρού. Αντ' αυτού, για τις ανάγκες τους κατασκεύασαν μισό εκατομμύριο αντίτυπα του φορτηγού GMC CCKW, κάποια εκ των οποίων επίσης βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε αυτό το χωράφι.

Τα αυτοκίνητα του συγκεκριμένου «νεκροταφείου» ποτέ δεν στάλθηκαν στον πόλεμο, παρά μόνο χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της βόρειας αυτής αμερικανικής Πολιτείας. Παραδόξως άντεξαν εντυπωσιακά στο χρόνο, σε βαθμό που είναι πολύ πιθανόν πως πολλά από αυτά μπορούν κάλλιστα να ανακατασκευαστούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ