Έρχονται νέα όρια ταχύτητας στους δρόμους -Ποιος ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Speed limiter 1

Με την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης θα επιχειρηθεί ο εξορθολογισμός των ορίων ταχύτητας, τα οποίο προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο στις καιρικές συνθήκες και στον κυκλοφοριακό φόρτο.

Μια πρωτοποριακή ιδέα τίθεται σε εφαρμογή στους δρόμους της Ισπανίας επιχειρώντας να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα όρια ταχύτητας.

Με αφορμή τα συχνά ατυχήματα τα οποία σημειώνονται στους δρόμους της Καταλονίας με θύματα ποδηλάτες, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να λάβουν έκτακτα μέτρα καταφεύγοντας στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών.

Όριο ταχύτητας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση που πάρθηκε είναι η κατάργηση των παραδοσιακών-σταθερών πινακίδων που ενημερώνουν τους οδηγούς για το ισχύον όριο ταχύτητας και η αντικατάστασή τους με ψηφιακές, οι οποίες θα εμφανίζουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο όριο ταχύτητας.

Σκοπός είναι τα όρια ταχύτητα να προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο τόσο στις καιρικές συνθήκες όσο και στις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου.

Όριο ταχύτητας

Μάλιστα την απόφαση για το πιο όριο ταχύτητα θα πρέπει να ισχύει με τις δεδομένες συνθήκες δεν θα την λαμβάνει κάποιος χειριστής του συστήματος αλλά μια πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα βασισμένη στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Μια κάμερα θα παρακολουθεί την είσοδο στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου και στην περίπτωση που εντοπίσει την είσοδο ευάλωτων χρηστών, όπως είναι οι ποδηλάτες, θα ενημερώνει τους οδηγούς για την ανάγκη περιορισμού της ταχύτητας κίνησης, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίζεται και το όριο ταχύτητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όριο ταχύτητας

Ταυτόχρονα θα ενταθούν και οι έλεγχοι από τις δυνάμεις της αστυνομίας ώστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι οδηγοί να υπακούσουν στα όρια ταχύτητας που θα επιβάλλει η τεχνητή νοημοσύνη με γνώμονα τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στην περίπτωση που φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρόκειται να επεκταθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της Καταλονίας.

Όριο ταχύτητας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο μέσα στο 2023, στην περιφέρεια της Καταλονίας έχουν χάσει τη ζωή τους 4 ποδηλάτες και 58 έχουν υποστεί κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ