Αυτή είναι η νέα μόδα στις κλοπές αυτοκινήτων -Ποιο εξάρτημα έχουν βάλει στο «μάτι» οι συμμορίες

κλοπή αυτοκινήτου πώς το προστατεύεις με 10 ευρώ

Ανήσυχοι είναι τις τελευταίες εβδομάδες οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μιας και καταγράφεται έξαρση των κλοπών ενός πολύτιμου εξαρτήματός τους.

Διαστάσεις μάστιγας είχαν λάβει τους προηγούμενους μήνες σε διάφορες γωνιές του πλανήτη οι κλοπές καταλυτών, λόγω της εύκολης αφαίρεσής τους από τα οχήματα, αλλά και φυσικά των πολύτιμων μετάλλων που εμπεριέχουν όπως είναι το ρόδιο, το παλλάδιο και η πλατίνα.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, το φαινόμενο κλοπής καταλυτών φαίνεται πως έχει καταλαγιάσει, με τις συμμορίες να βάζουν στο «μάτι» ένα άλλο εξάρτημα το οποίο απαντάται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά και plug-in αυτοκίνητα.

Πρόκειται για τα καλώδια φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ και ως εκ τούτου αφού κλαπούν από τις συμμορίες, μεταπωλούνται στο διαδίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα καλώδια φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ «κρύβουν» στο εσωτερικό τους χαλκό, μια ιδιαίτερα ακριβή πρώτη ύλη, η κλοπή της οποίας αποφέρει μεγάλο χρηματικό όφελος στους κλεπταποδόχους.

καλώδιο φόρτισης

Μία από τις χώρες όπου τα περιστατικά κλοπής καλωδίων φόρτισης γνωρίζουν έξαρση είναι οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η Καλιφόρνια όπου σύμφωνα με το NBC, ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο.

Σημειώνεται ότι οι κλεπταποδόχοι «χτυπούν» κυρίως τα αυτοκίνητα που φορτίζουν ενώ είναι παρκαρισμένα σε οικίες και όχι σε δημόσιους φορτιστές οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε καλά φωτισμένα και πολυσύχναστα μέρη.

Τον τρόπο δράσης των κλεπταποδόχων δείχνουν κάποοια βίντεο που έχουν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας σε οικία στο Λος Άντζελες. Σε ένα εξ αυτών, άντρας που φοράει μάσκα και κουκούλα πλησιάζει ένα σταθμευμένο ΙΧ που φόρτιζε και αφαιρεί τον φορτιστή μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτός ο τύπος ήταν υπερβολικά γρήγορος», ανέφερε μιλώντας στο NBC4  ο ιδιοκτήτης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που έπεσε θύμα του ληστή.

Ενδεικτικά της ταχύτητας με την οποία δρουν οι κλεπταποδόχοι στην Καλιφόρνια είναι και κάποια άλλα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Nextdoor.

Ένας χρήστης, μάλιστα, αναφέρει ότι όταν κατέστη αυτόπτης μάρτυρας της απόπειρας κλοπής του καλωδίου φόρτισης από το όχημά τους, κυνήγησε τον κλέφτη. Ο τελευταίος, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει, πέταξε την τσάντα του όπου μέσα υπήρχε ένα ακόμη καλώδιο φόρτισης.

καλώδιο φόρτισης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα περιστατικά κλοπής καλωδίων έχουν θορυβήσει τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων, με τις αστυνομικές αρχές να καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες.

Οι τελευταίες συστήνουν στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων να προσπαθούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους μέσα σε κλειστά γκαράζ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα καλό είναι το αυτοκίνητο που φορτίζει να μη βρίσκεται σε κοινή θέα, και επίσης να χρησιμοποιούνται αντικλεπτικοί μηχανισμοί που αποτρέπουν την αφαίρεση του καλωδίου.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ