Αυτή είναι η νέα μόδα στις κλοπές αυτοκινήτων -Ποιο ακριβό εξάρτημα έχουν βάλει στο «μάτι» οι συμμορίες

κλοπές αυτοκινήτων

Η επέκταση της ηλεκτροκίνησης έχει μεταβάλλει τις προτιμήσεις των μακρυχέρηδων, οι οποίοι αφήνουν τους καταλύτες και στρέφουν το βλέμμα τους σε ένα άλλο εξάρτημα.

Δεν είχαν σταματημό τους προηγούμενες μήνες τα περιστατικά κλοπής καταλυτών από σταθμευμένα αυτοκίνητα, με πολλούς ιδιοκτήτες να ξυπνούν ένα πρωί και να βλέπουν το ΙΧ τους κυριολεκτικά αναποδογυρισμένο.

Οι κλοπές καταλυτικών μετατροπέων, οι οποίοι έχουν ως στόχο τον «εξευγενισμό» των επικίνδυνων καυσαεριών, συν τω χρόνω μειώνονται, μιας και η συνεχής εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης έχει φέρει στο προσκήνιο ένα νέο πολύτιμο στοιχείο εξοπλισμού των σχετικής τεχνολογίας οχημάτων.

Πρόκειται για τα καλώδια φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ και ως εκ τούτου η μεταπώλησή τους στη «μαύρη αγορα» αποφέρει στους αετονύχηδες μεγάλα κέρδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλοπή καλωδίων φόρτισης plug-in υβριδικών ή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, την ώρα που τα τελευταία βρίσκονται σε καθεστώς φόρτισης, δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση. Αυτό διότι όταν ένα ΙΧ είναι κλειδωμένο, επενεργεί μηχανισμός που αποτρέπει την αφαίρεση της υποδοχής του καλωδίου από το ΙΧ.

Από την άλλη, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν κάποια βίντεο που δείχνουν κάποιους αετονύχηδες να προσεγγίζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φορτίζουν και να αφαιρούν τον φορτιστή τους ασκώντας ελάχιστη δύναμη.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα καλώδια φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ «κρύβουν» στο εσωτερικό τους χαλκό, μια ιδιαίτερα ακριβή πρώτη ύλη που είναι ανάρπαστη στη «μαύρη αγορά».

Πολλές φορές, λοιπόν, στις συμμορίες αρκεί να κόψουν το καλώδιο, καθιστώντας το άχρηστο, μόνο και μόνο για τον χαλκό που κρύβεται στο εσωτερικό τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μεταξύ άλλων το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, που επισημαίνει στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ΙΧ ότι ένας «κόφτης καλωδίων βαρέως τύπου και μια σύνδεση του κλέφτη με μια αποθήκη με παλιοσίδερα, μπορεί να μετατρέψει το καλώδιο φόρτισης γρήγορα σε μετρητά».

φόρτιση αυτοκινήτου

Το υπουργείο, επίσης, προσθέτει πως το εν λόγω φαινόμενο δεν προκαλεί πονοκεφάλους στους ιδιοκτήτες ΙΧ, αλλά επίσης αποθαρρύνει τους δυνητικούς αγοράστες ηλεκτρικών αυτοκινήτο, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να ληφθούν κάποια μέτρα.

Οι κλεπταποδόχοι «χτυπούν» κυρίως τα αυτοκίνητα που φορτίζουν ενώ είναι παρκαρισμένα σε οικίες και όχι σε δημόσιους φορτιστές οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε καλά φωτισμένα και πολυσύχναστα μέρη.

Οι αστυνομικές αρχές προτρέπουν τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων να τα φορτίζουν μέσα σε κλειστά γκαράζ, ενώ αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα καλό είναι το ΙΧ που φορτίζει να μη βρίσκεται σε κοινή θέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ