Το μυστήριο των κρυφών αεραγωγών του αυτοκινήτου -Σε τι χρησιμεύουν

Μυστήριοι αεραγωγοί αυτοκίνητο - πού χρησιμεύουν

Μικροί και διακριτικοί σε μέγεθος οι εν λόγω αεραγωγοί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία ενός εξαιρετικά σημαντικού συστήματος του αυτοκινήτου μας.

Για την σωστή λειτουργία των δεκάδων ηλεκτρονικά ελεγχόμενων συστημάτων τους τα σύγχρονα αυτοκίνητα φέρουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό αισθητήρων, οι οποίοι, ανάλογα με το έργο που καλούνται να εκτελέσουν, βρίσκονται σε διάφορα σημεία του αμαξώματος.

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς τους αισθητήρες έχουν παρουσία και στην καμπίνα του αυτοκινήτου ώστε να υποβοηθούν στη ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών. Για παράδειγμα, εντός της καμπίνας υπάρχει ένας αισθητήρας φωτός, ο οποίος ενημερώνει το σύστημα για την ένταση του περιβάλλοντος φωτός ώστε η φωτεινότητα της οθόνης αφής του συστήματος πολυμέσων (ακόμη και του πίνακα πληροφοριών του οδηγού) να βρίσκεται πάντα στα σωστά επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί ίσως να μην έχετε παρατηρήσει ότι στην καμπίνα του αυτοκινήτου, τις περισσότερες φορές ψηλά στην μεγάλη εμπρός πλαφονιέρα ή σε κάποιο σημείο της κεντρικής κονσόλας υπάρχουν μικρές σε μέγεθος γρίλιες που μοιάζουν με αεραγωγό. Ωστόσο το σχήμα τους δεν έχει καμία σχέση με τους κλασικούς αεραγωγούς του συστήματος κλιματισμού, αν και σχετίζονται άμεσα με αυτό.

Πίσω από αυτές τις γρίλιες κρύβεται, μεταξύ άλλων, ο αισθητήρας της θερμοκρασίας της καμπίνας, ο οποίος ενημερώνει το σύστημα κλιματισμού για την πραγματική θερμοκρασία που υπάρχει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ώστε το σύστημα να αυξήσει ή να μειώσει ανάλογα την απόδοσή του σύμφωνα και με την επιλογή που έχει γίνει από τον οδηγό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με διζωνικό κλιματισμό οι αισθητήρες είναι πολλές φορές διπλοί ώστε να λαμβάνουν ξεχωριστές ρυθμίσεις για την αριστερή και δεξιά μεριά αντίστοιχα, ενώ συνεργάζονται συνήθως και με αισθητήρα φωτός που βρίσκεται πάνω στο ταμπλό ώστε το σύστημα να αναγνωρίζει πότε η καμπίνα είναι εκτεθειμένη σε άμεσο φως.

Στην περίπτωση που αυτές οι γρίλιες έχουν καλυφθεί είτε εσκεμμένα από τον κάτοχο του αυτοκινήτου, είτε από σκόνη που έχει συσσωρευθεί στα ανοίγματα, τότε η απόδοση του αυτόματου συστήματος κλιματισμού δεν θα είναι ποτέ η επιθυμητή και έτσι ο οδηγός θα έχει την εντύπωση ότι το air condition έχει χαλάσει.

Πίσω από τις μικρές γρίλιες της οροφής βρίσκεται πολλές φορές και το μικρόφωνο του hands free συστήματος του smartphone αλλά και των multimedia συστημάτων που μπορούν να λειτουργήσουν με φωνητικές εντολές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φροντίστε λοιπόν την επόμενη φορά που θα μπείτε στο αυτοκίνητό που χρησιμοποιείτε να ελέγξετε τις συγκεκριμένες γρίλιες και να σιγουρευτείτε ότι είναι καθαρές ώστε ο κλιματισμός του αυτοκινήτου σας να λειτουργεί όσο πιο σωστά γίνεται και για να μην χρειαστεί να επισκεφτείτε άσκοπα κάποιο συνεργείο.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ