Το άγνωστο μυστικό που κρύβει το σκιάδιο του αυτοκινήτου σου -Η κρυφή λειτουργία

σκιάδιο αυτοκινήτου

Κάθε οδηγός γνωρίζει ότι πάνω από το κεφάλι του βρίσκεται ένα σκιάδιο, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν όλες τις λειτουργίες που αυτό κρύβει.

Ένας αιώνας συμπληρώνεται από την εφεύρεση του σκιάδιου, αυτού του απλού εξαρτήματος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που κρατάει τις αχτίνες του ήλιου… μακριά από τα μάτια του οδηγού.

Το πρώτο σκιάδιο έκανε την εμφάνισή του το 1924 στο Ford Model T και ήταν τοποθετημένο στο εξωτερικό μέρος του παρμπρίζ, ενώ από το 1931 πέρασε στο εσωτερικό των οχημάτων. Εδώ και δεκαετίες έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του βασικού εξοπλισμού των ΙΧ και δεν επιτρέπει στις… φαινομενικά αθώες ακτίνες του ήλιου να μας τυφλώσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σκιάδιο

Δεδομένης της αδιάλλειπτης παρουσίας του σκιαδίου σε κάθε τετράτροχο όχημα, δύσκολα θα βρούμε οδηγό που δεν θα ξέρει πώς να το χρησιμοποιεί. Από την άλλη, μια μεγάλη μερίδα οδηγών αγνοεί ότι το σκιάδιο μπορεί να προστατεύσει τα μάτια μας από τον ήλιο που διεισδύει στην καμπίνα του ΙΧ μας όχι μόνο από το παρμπρίζ αλλά και από το πλευρικό παράθυρο.

Ειδικότερα, ένας από τους μεντεσέδες του σκιαδίου είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να γυρίσει και να τοποθετηθεί στο πλαϊνό παράθυρο (δείτε την παραπάνω εικόνα). Απλό και αποτελεσματικό.

Ακόμα πιο λίγοι, ωστόσο, είναι αυτοί που γνωρίζουν μια ακόμα λειτουργία που απαντάται σε ορισμένα σκιάδια: Αυτά στηρίζονται πάνω σε μια μεταλλική ράβδο που μπορεί και προεκτείνεται. 

σκιάδιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια λειτουργία που επιτρέπει στον οδηγό να στρίψει το σκιάδιο προς το παράθυρο και να επεκτείνει τον χώρο που καταλαμβάνει, για ακόμα καλύτερη προστασία απέναντι στις ακτίνες του ήλιου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφαλείας για τους Αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ (NHTSA), η… τύφλωση των οδηγών από τις ακτίνες του ήλιου αποτελεί αιτία πρόκλησης περίπου 9.000 τροχαίων ατυχημάτων ετησίως και συνιστά τη δεύτερη συχνότερη αιτία -σχετιζόμενη με τις περιβαλλοντικές συνθήκες- τροχαίων ατυχημάτων, με πρώτη τους ολισθηρούς δρόμους.

Δείτε πως μπορεί να επεκταθεί το σκιάδιο

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ