byd atto 2

Μαζεύουν διπλώματα σε γνωστή λεωφόρο της Αθήνας -Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση αδείας για οδηγό που έτρεχε με 92 χλμ./ώρα

Mploko astynomias 1

Ακόμα ένα περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τον αυστηρό χαρακτήρα του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ο οποίος εφαρμόζεται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα με αυξημένους ελέγχους και «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες.

Από τον Σεπτέμβριο, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ, οι έλεγχοι της Τροχαίας έχουν εντατικοποιηθεί σε κεντρικές αρτηρίες και μεγάλες πόλεις, με στόχο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους οδηγούς και κυρίως όσους παραβιάζουν το νόμο.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκεται, η υπερβολική ταχύτητα, μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες παραβάσεις που ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα. Οι αρχές επιχειρούν να βάλουν τέλος στην «κουλτούρα της ταχύτητας», επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές και υψηλότερα πρόστιμα, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι οδηγοί θεωρούν πως κινούνται σε λογικά πλαίσια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τέτοιο παράδειγμα δημοσιοποίησε πρόσφατα οδηγός μέσω κοινωνικών δικτύων, τον οποίον σταμάτησαν οι αρχές στη Λεωφόρο Ευελπίδων, αφού το ραντάρ κατέγραψε το όχημά του να κινείται με ταχύτητα 92 χλμ./ώρα, σε δρόμο όπου το όριο είναι 50 χλμ./ώρα. Όπως ανεφέρε ο ίδιος και όπως διακρίνεται από την κλήση που δημοσιεύτηκε, του επιβλήθηκε πρόστιμο 350 ευρώ και του αφαιρέθηκε το δίπλωμα για 30 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως, όπως ορίζει ο νέος ΚΟΚ, ως προς τα όρια ταχύτητας, η βαρύτητα των ποινών εξαρτάται από την σοβαρότητα της παράβασης.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το πλαίσιο, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα επισύρει πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ η υπέρβαση άνω των 30 χλμ./ώρα συνεπάγεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες. Σε ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις, όταν η ταχύτητα υπερβαίνει το όριο κατά περισσότερα από 50 χλμ./ώρα, το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 700 ευρώ και η αφαίρεση διπλώματος φτάνει τις 60 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εν λόγω περίπτωση, η παράβαση αυτή εντάσσεται στην κατηγορία της υπέρβασης άνω των 30 χλμ./ώρα πάνω από το όριο, εξού και το πρόστιμο 350 ευρώ και η αφαίρεση του διπλώματος.

Παράλληλα, ο ΚΟΚ ορίζει ότι οι οδηγοί που κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες άνω των 150 χλμ./ώρα σε αυτοκινητοδρόμους αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα, ενώ για ταχύτητες πάνω από 200 χλμ./ώρα το πρόστιμο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και το δίπλωμα αφαιρείται για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει επίσης αυστηρές κυρώσεις για υποτροπες. Σύμφωνα με το άρθρο 110, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα, το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ, ενώ η άδεια οδήγησης αφαιρείται έως και για 180 ημέρες. Αν υπάρξει τρίτη υποτροπή, τότε ο παραβάτης καλείται να πληρώσει 2.000 ευρώ, ενώ χάνει το δίπλωμά του για έναν χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κλήση

Το περιστατικό στη Λεωφόρο Ευελπίδων επανέφερε, πάντως, μια συζήτηση που υπάρχει γενικά γύρω από το δίκτυο σήμανσης των ελληνικών δρόμων, το οποίο πολλοί θεωρούν απαρχαιωμένο και ασυνεπές.

Πολλοί οδηγοί υποστηρίζουν ότι το όριο των 50 χλμ./ώρα σε ορισμένα σημεία της λεωφόρο είναι χαμηλό σε σχέση με τη μορφολογία του δρόμου, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τα όρια ταχύτητας σε αστικές περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται από πυκνή κυκλοφορία ή κατοικίες.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ