Μπλόκο στα diesel – Ποια μεγάλη πόλη ανοίγει το χορό

diesel moter

Πλήρως ανεπιθύμητα έχουν αρχίσει να γίνονται τα ρυπογόνα αυτοκίνητα στα κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες έχουν αρχίσει να θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία τους, εφαρμόζοντας το μέτρο ο «ρυπαίνων πληρώνει».

Ανάμεσα στις πόλεις που βάζουν «στοπ» στην κυκλοφορία των ρυπογόνων οχημάτων είναι το Λονδίνο, το οποίο ήδη εφαρμόζει μία ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών (Ultra Low Emission Zone -ULEZ), που από τις 29 Αυγούστου του 2023 αναμένεται να επεκτείνει τα όριά της, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της αγγλικής πρωτεύουσας, Sadiq Khan.

Σήμερα, η ULEZ χωροθετείται στο κεντρικό Λονδίνο, αλλά κατόπιν απόφασης του Khan, από το καλοκαίρι θα εμπερικλείει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί περαιτέρω η ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τελος τα diesel ulez λονδίνο
Η διευρυμένη ULEZ του Λονδίνου

Ειδικότερα, για να εισέλθει ένα αυτοκίνητο στην προσεχώς διευρυμένη ζώνη εξαιρετικά χαμηλών ρύπων του Λονδίνου πρέπει να συμμορφώνεται τουλάχιστον με το πρωτόκολλο ρύπων Euro 4 εφόσον είναι βενζινοκίνητο και με το Euro 6 (μετά το 2016) για diesel.

Οι οδηγοί των οχημάτων που δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές θα πρέπει να πληρώνουν 12,50 δολάρια (14,5 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) την ημέρα, ενώ όσοι εισέρχονται στην ULEZ δίχως να καταβάλλουν το εν λόγω αντίτιμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο 180 λιρών (209 ευρώ), κατά 20 λίρες, δηλαδή, μεγαλύτερο από το υφιστάμενο.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών θα βρίσκεται σε λειτουργία καθόλη τη διάρκεια του έτους, εξαιρουμένης της ημέρας των Χριστουγέννων.

«Η επέκταση των ορίων της ULEZ αποτελεί τη σωστή απόφαση για την πόλη μάς, και ένα μέτρο που είμαι σίγουρος ότι θα συνδράμει στην προσπάθειά μας να χτίσουμε ένα καλύτερο, πιο πράσινο και πιο υγιές Λονδίνο», επισήμανε ο Δήμαρχος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τελος τα diesel ulez λονδίνο

Για να καταστεί το Λονδίνο πιο «πράσινο», ο Sadiq Khan θα εγκαινιάσει ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους 110 εκατ. λιρών (127 εκ. ευρώ), που αφορά στην απόσυρση των ρυπογόνων αυτοκινήτων των κατοίκων εντός της ULEZ, και την απόκτηση φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων που θα μπορούν να κυκλοφορούν στη ζώνη.

Το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων θα επιτρέπει επίσης στους ιδιοκτήτες βαν να μετασκευάσουν (retrofitting) τα οχήματά τους, αντικαθιστώντας τους κινητήρες τους με πιο «πράσινα» συστήματα κίνησης, όπως είναι οι ηλεκτροκινητήρες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ