Αλλάζουν όλα: Μπαίνει κόφτης ταχύτητας σε όλα αυτοκίνητα – Πότε γίνεται υποχρεωτικός

κοντέρ αυτοκινήτου

Σε εφαρμογή μπαίνει άμεσα η νέα ευρωπαϊκή νόρμα για τους περιοριστές ταχύτητας σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα καινούργια αυτοκίνητα θα αλλάξουν σε τέτοιο βαθμό που δεν θα εκτελούν άμεσα τις εντολές μας, αλλά θα λαμβάνουν πληροφορία από αλλού και θα επεμβαίνουν/ενημερώνουν αναλόγως. Για παράδειγμα, εάν ξεπεράσετε το όριο ταχύτητας, το αυτοκίνητο δεν θα υπακούσει και θα επιβραδύνει για να τηρήσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Με βάση την ντιρεκτίβα 2019/2044 που θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 Ιουλίου του 2022, δηλαδή σε λίγες ημέρες, όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να φέρουν στον βασικό εξοπλισμό το σύστημα ενεργητικής ασφάλειας Intelligent Speed Assist ή ISA. Τα υπόλοιπα σύγχρονα αυτοκίνητα που πωλούνται αυτή την στιγμή, έχουν περιθώριο να εμπλουτίσουν την σουίτα ηλεκτρικών βοηθημάτων ενεργητικής ασφάλειας που διαθέτουν, μέχρι τις 7 Ιουλίου 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
όρια ταχύτητας

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, θα πρέπει να αναφέρουμε το πώς θα λειτουργεί αρχικά το Intelligent Speed Assist. Σκοπός του συγκεκριμένου συστήματος δεν είναι να μας κόψει απότομα την ταχύτητα κίνησης σε περίπτωση που κινούμαστε πάνω από το επιτρεπτό όριο που καθορίζει ο Κ.Ο.Κ., αλλά να επέμβει διακριτικά μέχρι να υπακούσουμε στους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας. Δηλαδή, δεν θα κόβει απότομα την παροχή ισχύος από τον κινητήρα και δεν θα επεμβαίνει δραστικά στα φρένα, αλλά θα χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές που συνήθως είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές κατά την οδήγηση.

Σε περίπτωση λοιπόν που αντιληφθεί το ISA μέσω της κάμερας, του συστήματος πλοήγησης ή των αισθητήρων των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας ότι ξεπερνάτε το όριο ταχύτητας, θα χρησιμοποιήσει ορισμένα “όπλα” που διαθέτει για να σας ενημερώσει και να σας συνετίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
cruise control

Ο πρώτος τρόπος είναι να δημιουργήσει κραδασμό στο πεντάλ του γκαζιού, φέρνοντάς σας ταυτόχρονα αντίσταση στο πάτημά του μέχρι να το αφήσετε και να πέσει η ταχύτητα κίνησης στο επιτρεπτό όριο. Ο δεύτερος τρόπος αφορά αυτοκίνητα που έχουν ενεργό cruise control. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα σας ενημερώνει αρχικά για την υπέρβαση ορίου μέσω ένδειξης στο ταμπλό και σε περίπτωση που δεν υπακούσετε, τότε θα ξεκινήσει έντονη ηχητική ενημέρωση του οδηγού και λίγο αργότερα θα αποκτήσει κραδασμό το πεντάλ γκαζιού με στόχο να τραβήξετε το πόδι σας από το πεντάλ του γκαζιού.

Για να σας καθησυχάσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ISA θα διαθέτει για αρχή δυνατότητα απενεργοποίησης, μιας και σύμφωνα με του ειδικούς στον τομέα ασφάλειας της Ε.Ε. τα συστήματα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας δεν λειτουργούν υποδειγματικά και αρκετές φορές λαμβάνουν λανθασμένη πληροφορία. Αργότερα όμως, θα αναλάβει πιο δραστικό τρόπο για να σας διατηρήσει στα επιτρεπτά όρια ταχύτητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ