Αυτό είναι το μοναδικό μέρος του κόσμου που δεν υπάρχουν όρια ταχύτητας –Πού βρίσκεται

Isle of Man road

Κι όμως υπάρχει υπάρχει ένα μέρος επί ευρωπαϊκού εδάφους όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να κινούνται με όποια ταχύτητα επιθυμούν και δεν είναι αυτό που μπορεί να νομίζετε.

Με εξαίρεση το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκινητόδρομων της Γερμανίας που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο για την απουσία ορίου μέγιστης ταχύτητας που μπορούν να αναπτύξουν τα αυτοκίνητα που τους χρησιμοποιούν, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν παντού όρια ταχύτητας που πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά από τους οδηγούς.

Παντού λοιπόν στην Ευρώπη υπάρχουν όρια ταχύτητας και ακόμη περισσότερο στο δευτερεύον δίκτυο δρόμων της εκάστοτε χώρας, εκτός από ένα θρυλικό μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τη Νήσο του Μαν, το βρετανικό νησί που φιλοξενεί έναν από τους θρυλικότερους αγώνες δρόμου για μοτοσικλέτες, το Isle of Man Tourist Trophy, ένας αγώνας που διεξάγεται σε δημόσιους δρόμους και παλιότερα αποτελούσε μέρος και Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας (MotoGP).

Στη Νήσο του Μαν λοιπόν, η τοπική κυβέρνηση, που απολαμβάνει και μια σχετική ανεξαρτησία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει επιβάλλει κανένα όριο ταχύτητας στους δημόσιους δρόμους του νησιού.

Το 2006 είχε πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων του Μαν για την επιβολή του μέγιστου ορίου ταχύτητας των 70 μιλίων την ώρα (112 χλμ./ώρα) που ισχύει και στο Ηπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 54% των κατοίκων ψήφισαν κατά του μέτρου.

Στο Isle of Man δεν υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι
Στο Isle of Man δεν υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ότι δεν υπάρχει εθνικό όριο ταχύτητας στο οδικό δίκτυο του Μαν δεν σημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται και ο υπόλοιπος ΚΟΚ, ενώ εντός κατοικημένων περιοχών ισχύουν όρια 30 και 50 χλμ./ώρα ανάλογα με την περίσταση.

Η μοναδική περίοδος κατά την οποία επιβλήθηκαν όρια ταχύτητας στους δρόμους του νησιού ήταν κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020 με το μέγιστο όριο ταχύτητας να ορίζεται στα μόλις 60 χλμ./ώρα, το οποίο έπειτα ανέβηκε στα 100 χλμ./ώρα και μετά, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, καταργήθηκε.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ