Το μήνυμα της Πυροσβεστικής για αυτούς που παραβιάζουν τη Λ.Ε.Α.

πυροσβεστική

Με την επιστροφή των εκδρομέων να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, το Πυροσβεστικό Σώμα της χώρας μας ενημερώνει τους οδηγούς σχετικά με τη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης.

Πλήρη περιφρόνηση στη Λ.Ε.Α. και στο σπουδαίο έργο που αυτή επιτελεί συνεχίζουν να δείχνουν πολλοί οδηγοί στη χώρα μας, όπως ανέδειξε πρόσφατα και το carandmotor, σε ρεπορτάζ στη Λεωφ. Κηφισού.

Το καθεστώς ανομίας, μάλιστα, δεν περιορίζεται αποκλειστικά εντός των στενών «συνόρων» του Λεκανοπεδίου, αλλά επεκτείνεται και στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, ειδικά κατά τις εορταστικές περιόδους, όπως αυτή του Πάσχα, όταν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας εκδράμουν μαζικά στα χωριά τους.

κίνηση στη ΛΕΑ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, πολλοί οδηγοί, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται κατά τόπους, επιλέγουν την εύκολη, αλλά κατάπτυστη λύση της Λ.Ε.Α. αδιαφορώντας για το αν θα εμποδίσουν την ομαλή μετάβαση ενός οχήματος επείγουσας ανάγκης στο σημείο που -για παράδειγμα- έχει σημειωθεί ένα ατύχημα.

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει το εν λόγω φαινόμενο, παρά την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες (διαβάστε περισσότερα εδώ) έχει θορυβήσει -μεταξύ άλλων- και το Πυροσβεστικό Σώμα της χώρας μας, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μέσω ανάρτησης στο Twitter.

«Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης προορίζεται αποκλειστικά για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης», είναι το μήνυμα του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο εστιάζει και σε μια ακόμη επικίνδυνη και φυσικά παράνομη συνήθεια μιας μεγάλης μερίδας οδηγών. Πρόκειται για την κίνηση πίσω από τα οχήματα άμεσης ανάγκης, με στόχο την αποφυγή των όποιων καθυστερήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν ακολουθούμε τα οχήματα άμεσης ανάγκης όταν ακούμε σειρήνες και έχουν αναμμένους φάρους», προσθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Άρθρου 44 (Οχήματα Άμεσης Ανάγκης -Έργα στις οδούς) του ΚΟΚ «Απαγορεύεται στους οδηγούς οχημάτων να ακολουθούν από κοντά τα οχήματα άμεσης ανάγκης, όταν κινούνται για εκτέλεση επείγουσας αποστολής». Πρόκειται για μια πρακτική που τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο
150 ευρώ.

Για ποια οχήματα προορίζεται η Λ.Ε.Α.

Η λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση των λωρίδων έκτακτης ανάγκης, εξαιρουμένων των εξής περιπτώσεων: Αν το αυτοκίνητο έχει πάθει βλάβη ή αν ακινητοποιηθεί από την Τροχαία.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ