Αν δεν γνωρίζεις μην παρκάρεις- Τι σημαίνει αυτή η πινακίδα, ποιους μήνες τρως πρόστιμο

Πινακίδα μονά-ζυγά

Τη σύγχυση των οδηγών για το πότε επιτρέπεται και το πότε απαγορεύεται η στάθμευση προκαλεί ένα άγνωστο στους περισσότερους σήμα, το οποίο μπορεί κανείς συναντήσει και στους δρόμους της Ελλάδας.

Η ανεύρεση μια θέσης στάθμευσης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, γεγονός που κάνει πολλούς να εξαντλούν τα περιθώρια του Νόμου ώστε να καταστήσουν εφικτή τη χρήση ενός αυτοκινήτου στην πόλη.

Βέβαια για κινηθείς μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας οφείλεις να γνωρίζεις τις διατάξεις του ή στην προκειμένη περίπτωση να έχεις την ικανότητα να ερμηνεύεις την οδική σήμανση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί, λοιπόν, το σήμα που απαγορεύει τη στάθμευση ενός οχήματος να είναι γνωστό στους περισσότερους, δεν ισχύει το ίδιο για εκείνο το οποίο εμπλουτίζεται με μία ή με δύο γραμμές στο κέντρο του.

Το συγκεκριμένο σήμα εξακολουθεί να απαγορεύει τη στάθμευση ενός οχήματος, ωστόσο, η γραμμή ή οι γραμμές που διαθέτει στο κέντρο εξειδικεύουν το μέτρο, δηλώνοντας επί της ουσίας για ποιους μήνες του έτους ισχύει η απαγόρευση και για ποιους δεν ισχύει.

Σε εκείνη την περίπτωση που συναντήσετε στον δρόμο σας το σήμα της απαγόρευσης στάσης ή στάθμευσης με τη μία γραμμή στο κέντρο του, τότε αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου δεν θα πρέπει να σταθμεύσετε τους μονούς μήνες του χρόνου (Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

Αντιθέτως, το σήμα με τις δύο γραμμές στο μέσον του απαγορεύει τη στάση και τη στάθμευση τους ζυγούς μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, του Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως τα δύο αυτά σήματα συνυπάρχουν, κοινώς το ένα βρίσκεται τοποθετημένο στη μία πλευρά του δρόμου και το άλλο στην άλλη πλευρά.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι συνήθως το γεγονός ότι το πλάτος του δρόμου είναι περιορισμένο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υποστηρίξει τη στάθμευση οχημάτων και στις δύο πλευρές του.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι μια ενδεχόμενη παράβαση τιμωρείται βάσει των διατάξεων που προβλέπονται για την παράνομη στάθμευση, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το πρόστιμο φτάνει τα 40 ευρώ -και όχι τα 80 ευρώ- ενώ δεν αφαιρούνται και οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ