Μηχανικός της Nokia προειδοποιεί -Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

nokia

Ένας ειδικός στις οθόνες αφής τονίζει πως αν δεν προσαρμόζεσαι στις απαιτήσεις της εποχής, μπορεί να εξαφανιστείς όπως οι δεινόσαυροι.

Όσοι έχουν περάσει τα 30 σίγουρα γνωρίζουν τη Nokia, τη θρυλική πλέον κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων, που χάρισε μερικά από τα πιο δημοφιλή μοντέλα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές των ’00s, όπως το 3210 και το 3310.

Όμως η πτώση της ήταν ανάλογη της επιτυχίας της, αφού ουσιαστικά μέσα σε λίγα χρόνια όχι μόνο έχασε το μερίδιο των πωλήσεών της, αλλά ουσιαστικά "εξαφανίστηκε". Ο λόγος, σύμφωνα με τον πρώην εργαζόμενο σε νέα τεχνολογικά projects της εταιρείας, Yun-Ta Tsai, ήταν ότι ενώ η τάση ήταν η πλήρης εγκατάλειψη των φυσικών πληκτρολογίων και η μετάβαση στην οθόνη αφής, τα στελέχη στα κεντρικά της εταιρείας στη Φινλανδία επέμεναν στα κουμπιά, προβάλλοντας δικαιολογίες όπως: “τι θα γίνει αν δεν δουλεύει η οθόνη; ” ή “αν τα χοντρά δάχτυλα δυσκολεύονται στον χειρισμό;”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
nokia

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν τελικά αποφάσισε να περάσει στη νέα τεχνολογία, έστω και υπό προϋποθέσεις, αφού δεν υιοθέτησε χωρητικές οθόνες αφής, όπως είχε ήδη κάνει η Apple, αλλά οθόνες αφής με αντίσταση, ώστε να διαφοροποιείται μέσω της χρήσης γραφίδας, το τρένο είχε ήδη χαθεί.

Μετά από αυτά, επακόλουθο ήταν η Nokia να εξαγοραστεί από τη Microsoft, αργότερα να περάσει στα χέρια της HMD Global, χωρίς σε καμία περίπτωση να γνωρίσει ξανά τη δόξα του παρελθόντος. Ο πρώην εργαζόμενος της Nokia και πλέον στέλεχος της Tesla προειδοποιεί ότι οι πιο “παραδοσιακές” αυτοκινητοβιομηχανίες σήμερα μοιάζουν πολύ με τη Nokia τότε, τονίζοντας ότι η βαθιά τεχνολογική αλλαγή απαιτεί να θυσιάσεις το παρελθόν σου.

Αναφέρεται κυρίως σε εταιρείες που βασίζονται σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, βαριές γραμμές παραγωγής και έχουν την τάση να σχεδιάζουν νέα μοντέλα με βάση ό,τι θεωρούνταν επιτυχημένο πριν 10 ή 20 χρόνια. Εξηγεί επίσης ότι υποτιμούν, ακόμα κι αν τον ακολουθούν εν μέρει, τον ψηφιακό και λογισμικό μετασχηματισμό (λειτουργικά συστήματα, OTA ενημερώσεις, αυτόνομη οδήγηση με AI), επειδή αυτό απειλεί τα υπάρχοντα τους μοντέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
engine factory

Όπως η Nokia, έτσι κι αυτοί γνωρίζουν ότι ο κόσμος θέλει το ψηφιακό μέλλον, αλλά δεν μπορούν να φανταστούν την αυτοκίνηση χωρίς πεντάλ, χωρίς εκθεσιακούς χώρους και χωρίς συνεργεία. Μια προσκόλληση που κοστίζει στους ίδιους και επιτρέπει σε νεοεισερχόμενους (Tesla, Rivian, Xiaomi, Xpeng κ.ά.) να βρουν χώρο στην αγορά, προτείνοντας μια καθαρά λογισμική προσέγγιση με επίκεντρο τον χρήστη.

Ακόμα και η Tesla κάνει κινήσεις για να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, επανασχεδιάζοντας ολόκληρη την αρχιτεκτονική του αυτοκινήτου, με στόχο το Full Self Driving στο μέλλον να μην “βοηθάει” απλώς τον οδηγό, αλλά να εξαλείψει την ανάγκη για τιμόνι και πεντάλ.

Μάλιστα, ο απώτερος στόχος δεν είναι να εξελίξει το αυτοκίνητο όπως το ξέρουμε, αλλά να το “πετάξει” και να το ξαναδημιουργήσει από την αρχή, κάτι που ήδη ξεκινά με το Tesla Cybercab, το οποίο δεν θα είναι ένα ακόμα αυτόνομο όχημα, αλλά ένας πλήρης επαναπροσδιορισμός του αυτοκινήτου, όπου όχι μόνο δεν θα χρειάζεται να το οδηγείς, αλλά ούτε καν να το κατέχεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tesla Cybercab

Βέβαια, φωνές αντίρρησης υπάρχουν ακόμα, με τις περισσότερες να επικεντρώνονται σε ζητήματα ασφάλειας, συνήθειας, κανονισμών και τεχνικών εμποδίων, θυμίζοντας έντονα την ιστορία της Apple και της Nokia.

Το μήνυμα του Yun-Ta Tsai στο X (πρώην Twitter), όπου ανήρτησε την προειδοποίησή του, είναι σαφές. Αν δεν εξελιχθείς, δεν μπορείς να επιβιώσεις και οι «δεινόσαυροι» της αυτοκινητοβιομηχανίας, των οποίων οι θέσεις εργασίας και τα κέρδη εξαρτώνται από βαριές γραμμές παραγωγής και θερμικούς κινητήρες, δεν έχουν πολύ χρόνο ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον θα δείξει.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ