Μετρό, Flyover και ηλεκτρικά λεωφορεία –Η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρωτεύουσα των Βαλκανίων

θεσσαλονίκη βράδυ

Τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης.

Την ευκαιρία να δει από κοντά τα μεγάλα έργα της πόλης, όπως είναι το Μετρό, αλλά και συζητήσει με τους συναρμόδιους φορείς για όσα ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένου του Flyover, είχε το επιτελείο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 28 Ιουλίου.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στα γραφεία της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα και τη βελτίωση καθημερινότητα των πολιτών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιας για θέματα Μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου, του Υφυπουργού Υποδομών αρμόδιου για θέματα Υποδομών Νίκου Ταχιάου, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Κώστα Μαγουλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
συγκοινωνιακά έργα στη Θεσσαλονίκη

Τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, συνοδευόμενοι από τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ», Νικόλαο Κουρέτα,  επιβιβάστηκαν σε συρμό του Μετρό από τον σταθμό «Συντριβάνι» και μετέβησαν στο Αμαξοστάσιο.

συγκοινωνιακά έργα στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η λειτουργία του Μετρό θα ξεκινήσει το 2024 με 13 σταθμούς 18 τρένα, ενώ πρόσθεσε ότι στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να φτάσουν και τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των οποίων θα υπερβαίνει τα 100.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η έναρξη εργασιών του Flyover δηλαδή ο εναέριος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό και αναμένεται να μειώσει σε θεαματικό βαθμό την κυκλοφοριακή ασφυξία στην πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα έχει συνολικό μήκος 13 χλμ. και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου στη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού στο τμήμα της από τον A/Κ K5 (στο ύψος περίπου των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων.

Η Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος θα έχει μήκος 9,5 χλμ., τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα – εξού και η ονομασία Flyover, καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο θα φαίνεται σαν να «ίπταται» ένας ακόμα άξονας. Η λεωφόρος, επίσης, θα έχει 9 ανισόπεδους κόμβους, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Flyover ο οποίος θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2026 έχει προϋπολογισμό 373 εκατ. ευρώ και έχει ανάδοχο το σχήμα «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.»

συγκοινωνιακά έργα στη Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προανήγγειλε, επίσης, αποφάσεις για το μέλλον του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης έως το τέλος του χρόνου, ενώ επισκέφτηκε και το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κώστα Ταγγίρη και τον Γενικό Γραμματέα του Συνδικάτου Εργαζομένων Αλέξη Γεωργιάδη.

συγκοινωνιακά έργα στη Θεσσαλονίκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σταϊκούρας επιβιβάστηκε μαζί τους στο λεωφορείο της γραμμής 3 που εκτελεί το δρομολόγιο ΙΚΕΑ – Ν.Σ. Σταθμός και συνομίλησε με τους επιβάτες για τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε, επίσης, συνεργασία με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) Γιάννη Καλογερούδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιάννη Τόσκα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ