Μέχρι πότε ισχύει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης –Πώς μπορώ να το αλλάξω

Χάρτινο δίπλωμα

Με δεδομένο ότι το παλαιό, χάρτινο δίπλωμα οδήγησης δεν ισχύει για πάντα, οι κάτοχοί του πρέπει να γνωρίζουν την ημερομηνία λήξης του.

Σήμερα στη χώρα μας απαντώνται δύο ειδών διπλώματα οδήγησης: Το έντυπο ροζ τρίπτυχο και το νέο πανευρωπαϊκού τύπου που είναι πλαστικοποιημένο σε μορφή κάρτας.

Το παλιό ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού, ενώ το νεότερο τύπου κάρτας διαρκεί για 15 χρόνια από την έκδοσή του.

Εννοείται ότι και οι δύο τύποι διπλωμάτων μπορεί να λήγουν νωρίτερα για λόγους υγείας ή επαγγελματικής χρήσης, οπότε εάν προβλέπεται μπορείτε να προχωρήσετε σε ανανέωση ή αναθεώρηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ο κάτοχος του παλιού διπλώματος μπορεί να ζητήσει να λάβει το νέου τύπου και πριν τη λήξη του πρώτου.

δίπλωμα οδήγησης

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νέο, τύπου κάρτας δίπλωμα οδήγησης έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής.

Πώς μπορώ να αντικαταστήσω το παλίο δίπλωμα οδήγησης με νέου τύπου;

Ο οδηγός μπορεί να ζητήσει να αντικατασταθεί το παλιό του δίπλωμα οδήγησης με αυτό που έχει τη μορφή κάρτας ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία στο gov.gr («Πολίτης και Καθημερινότητα > «Μετακινήσεις» > «Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου»)

- Συμπλήρωση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet
- Επισύναψη φωτογραφίας του οδηγού και δείγμα της υπογραφής του (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto)
- Καταβολή του κατάλληλου παράβολου (η εφαρμογή οδηγεί τον οδηγό στην έκδοση και πληρωμή του)
- Συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (e-mail) και του τηλεφώνου του χρήστη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ο χρήστης θα λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα. Την άδεια θα την παραλάβει ο ίδιος ο οδηγός ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την άδεια οδήγησης παλιού τύπου.

Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ