Ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος κυκλικός κόμβος στον κόσμο - Εντυπωσιακό βίντεο

ippothalasios komvos

Ο φαντασμαγορικός φωτισμός και τα έργα τέχνης που κοσμούν τον κυκλικό κόμβο, απογειώνουν την εμπειρία των ταξιδιωτών.

Σαγηνευτικές είναι εικόνες που αντικρίζουν εδώ και δύο χρόνια όσοι επισκέπτονται τα Νησιά Φερόε και ταξιδεύουν από το Streymoy στο Eysturoy (και αντίστροφα), δύο από τα πολυπληθέστερα νησιά αυτής της αυτόνομης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η σύνδεση μεταξύ των εν λόγω νησιών επιτυγχάνεται μέσω ενός εντυπωσιακού οδικού έργου, ήτοι ένα δίκτυο υποθαλάσσιων σηραγγών μήκους 11 χλμ. κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και το χαμηλότερο σημείο του βρίσκεται 187 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

μεγαλύτερος υποθαλάσσιος κυκλικός κόμβος στον κόσμο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δίκτυο σηραγγών έχει δώσει νέα πνοή στην περιοχή και έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις μετακινήσεις των πολιτών, μιας και συνδέει την πρωτεύουσα Torshvan (στη νήσο Streymoy) με τα χωριά Runavik και Strendur (στη νήσο Eysturoy), μειώνοντας τη διάρκεια του ταξιδιού από μία ώρα και 14 λεπτά σε μόλις 16 λεπτά.

μεγαλύτερος υποθαλάσσιος κυκλικός κόμβος στον κόσμο

Μεγάλη ατραξιόν, ωστόσο, αυτού του επιβλητικού έργου αποτελεί ο πρώτος και μεγαλύτερος υποθαλάσσιος κυκλικός κόμβος στον κόσμο, ο οποίος λειτουργεί και ως το σημείο καμπής μεταξύ των τούνελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από την καθοριστική του συμβολή στην εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, ο κόμβος έχει και ψυχαγωγικό ρόλο, δεδομένου ότι κοσμείται από έργα τέχνης που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Trondur Patursson. Πρόκειται για φιγούρες ανθρώπων που χορεύουν έναν παραδοσιακό τοπικό χορό. Τις καθηλωτικές εικόνες ενισχύει και ο φαντασμαγορικός φωτισμός που απογειώνει τη συνολική εμπειρία.

Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο ανήλθε σε περίπου 141.000.000 ευρώ, και αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευαστική επένδυση στα Νησιά Φερόε.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ