Έρχεται ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος στην Αθήνα –Πού θα κατασκευαστεί;

ποδηλατόδρομος

Τη δυνατότητα να μετακινηθούν από τα Βόρεια Προάστια στην Κηφισιά, και το αντίστροφο, θα έχουν οι πολίτες μέσω μιας νέας ποδηλατικής διαδρομής που θα είναι η μεγαλύτερη της πρωτεύουσας.

Στις «ράγες» μπαίνει ένα μεγάλο έργο που είναι ικανό να αλλάξει τις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα προάγει το όραμα για μια «πράσινη» Αθήνα.

Πρόκειται για τον Μητροπολιτικό Ποδηλατόδρομο Γκάζι-Κηφισιά που θα γίνει με πόρους από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027. Με μήκος 17,8 χλμ., θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Αθήνας και θα συνδράμει καθοριστικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την ίδια ώρα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής ασφυξίας στους δρόμους της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα ξεκινά από το Θησείο (Πλατεία Ασωμάτων) και θα καταλήγει στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς, ενώ θα διασχίζει συνολικά πέντε δήμους (Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς), και θα περνά από κεντρικούς δρόμους.

ποδηλατόδρομος αθήνα

Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος, γνωστός και ως Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας Αττικής, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υφ. Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά και τον Γ. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάννη, ενώ συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν με στόχο την άμεση έναρξη της υλοποίησης του έργου.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος μετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος στην Αθήνα
Μητροπολιτικό δίκτυο ποδηλατόδρομων Λεκανοπεδίου Αττικής
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επιβεβαίωση της υψηλής ωριμότητας του έργου, οι αναγκαίες επικαιροποιήσεις των υφιστάμενων μελετών, αλλά και ο προσδιορισμός των απαιτούμενων ενεργειών για την άμεση εκκίνηση δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου.

Όπως συμφωνήθηκε, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (Διαχειριστική Αρχή) είναι στη διάθεση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διευθέτηση των διάφορων τεχνικών ζητημάτων, που ενδέχεται να προκύψουν, έτσι ώστε στο αμέσως προσεχές διάστημα να εκδοθεί από την Περιφέρεια Αττικής, η πρόσκληση για τη χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

ποδηλατόδρομος στην Αθήνα

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η διοίκηση της Περιφέρειας επενδύει στη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει στις «πράσινες» μετακινήσεις και την ενίσχυση της βιώσιμη αστικής κινητικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά τους τόσο ο αρμόδιος Υφυπουργός Ν. Ταγαράς όσο και ο Γ. Γραμματέας Ε. Μπακογιάννης συμφώνησαν στη σημασία δημιουργίας του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα και επισήμαναν ότι θα συμβάλλουν με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την άμεση έναρξης υλοποίησης του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εξασφαλίσει από πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός ακόμα επιβλητικού ποδηλατοδρόμου ο οποίος αποτελεί τον «πυρήνα» του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος».

Αυτός θα έχει μήκος γύρω στα 13,5 χλμ. (από το ΣΕΦ έως τη Βουλιαγμένη), και θα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ποδηλατικές διαδρομές της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ