Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζουν τα διόδιά του

egnatia odos autokinitodromos

Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους και αγαθά να κυκλοφορούν γρήγορα και εύκολα και ωφελούν την τουριστική βιομηχανία. Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 670 χλμ.

Η Εγνατία Οδός αποτελούσε για περισσότερα από 30 χρόνια ένα μεγάλο όνειρο των Βορειοελλαδιτών, και όχι μόνο, για τη διασύνδεση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, και την άρση της απομόνωσής τους.

Η ένταξη της στα έργα προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, επισφράγισε την Ευρωπαϊκή διάστασή της ως συνδετήριας οδού των αγορών της Ανατολής, με τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της Δύσης.

εγνατια οδος χαρτης μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εγνατία Οδός έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεδομένου ότι συνιστά συλλεκτήριο οδικό αξονα των Πανευρωπαϊκών Διαδρομών που οδεύουν από Βορρά προς Νότο και είναι οι εξής:

- Βερολίνο – Σόφια – θεσσαλονίκη
- Ελσίνκι – Αλεξανδρούπολη
- Βιέννη – Βελιγράδι – θεσσαλονίκη

εγνατια οδος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος

Ο Αυτοκινητόδρομος 2 (Α2), όπως ονομάζεται η Εγνατία Οδός, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χιλιόμετρα και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90. Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους της Θράκης.

εγνατια οδος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1994, με το έργο να ολοκληρώνεται το 2014. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 130 χλμ/ώρα, ενώ περιλαμβάνει πλήθος σηράγγων και γεφυρών, καθώς διέρχεται διαμέσου του ορεινού αναγλύφου της οροσειράς της Πίνδου και πλησίον του ορεινού όγκου του Βερμίου.

Ο συνολικός αριθμός των δίδυμων οδικών σηράγγων επί της Εγνατίας Οδού είναι 73, με συνολικό μήκος 100 χιλιόμετρα (σε μονό κλάδο, 50 χλμ. κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου). Όλο το έργο της Εγνατίας Οδού κοστολογείται κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις σήραγγες να κοστολογούνται κοντά στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

εγνατια οδος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος

Τα πρώτα διόδια που τοποθετήθηκαν στην Εγνατία Οδό ήταν τα διόδια Πολυμύλου και λειτούργησαν τον Σεπτέμβριο του 2010. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 13 σταθμοί διοδίων με κόστος διέλευσης που κυμαίνεται από 50 λεπτά του ευρώ μέχρι 2,40 ευρώ. Το σύνολο και 13 διοδίων για αυτοκίνητο ανέρχεται στα 19,20 ευρώ. Τέλος, αναμένονται να λειτουργήσουν διόδια και στην Καβάλα, τα οποία αρχικά θα βρισκόταν στην παράκαμψη της Καβάλας, όμως τελικά αποφασίστηκε να κατασκευαστούν ανατολικότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ