Το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ευρώπης δίνει λύση στο ενεργειακό αδιέξοδο

Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

Το νέο ενεργειακό έργο κατασκευάστηκε στον ποταμό Tamega της Πορτογαλίας, διαθέτοντας μία από τις μεγαλύτερες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στη γηραιά ήπειρο.

Η Iberdrola, μία ισπανική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας, εγκαινίασε αυτές τις μέρες μια από τις μεγαλύτερες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο έργο στον ποταμό Tamega της Πορτογαλίας είναι ένα υδροηλεκτρικό συγκρότημα, το οποίο εκτός από την παραγωγή ενέργειας συνολικής ισχύος 1.158 MW, είναι ικανό να αντλεί νερό για να εκμεταλλευτεί την πλεονάζουσα ενέργεια και να την ανακτήσει σε στιγμές που το ηλεκτρικό δίκτυο το χρειάζεται.

Με την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης με την οποία η Ευρώπη θέλει να απελευθερωθεί από τον άνθρακα, να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να μειώσει το αποτύπωμά της, προκύπτουν μεγάλες προκλήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως για παράδειγμα η διακοπή στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μιας και χρειάζονται ιδανικές καιρικές συνθήκες για την επίτευξη καθαρού και σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού.

Tamega Hydroelectric 2

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι μια ακόμη εναλλακτική λύση για την εξασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού, ως κάλυψη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά σε μια εποχή που λαμβάνεται και η απόφαση για απαλλαγή από την πυρηνική ενέργεια.

Το υδροηλεκτρικό έργο Tamega βρίσκεται στα βόρεια της Πορτογαλίας, στον ομώνυμο ποταμό κοντά στο Πόρτο και αρκετά κοντά στα ισπανικά σύνορα. Αυτό το συγκρότημα χρειάστηκε την κατασκευή τριών φραγμάτων και τριών σταθμών παραγωγής ενέργειας, των Gouvaes, Daivoes και Alto Tamega. Οι τρεις μονάδες έχουν εγκατεστημένη ισχύ 1.158 MW, με δυνατότητα παραγωγής 1.766 GWh ετησίως.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αυτού του υδροηλεκτρικού συγκροτήματος επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των γειτονικών δήμων και των πόλεων Μπράγκα και Γκιμαράες, σε περισσότερα από 440.000 σπίτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tamega Hydroelectric 3

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και η δυνατότητα να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει με ρεύμα δύο εκατομμύρια σπίτια για μια ολόκληρη μέρα ή να ικανοποιήσει τις ανάγκες του Πόρτο και όλης της μητροπολιτικής περιοχής για το ίδιο διάστημα.

Ο αναστρέψιμος σχεδιασμός αυτού του υδροηλεκτρικού έργου επιτρέπει την αποθήκευση νερού στην άνω δεξαμενή Gouvaes, με ένα σύστημα άντλησης που παίρνει νερό από το Daivoes, εξοικονομώντας ύψος 650 μέτρων.

Αυτό επιτρέπει τη χρήση της πλεονάζουσας ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής, αντλώντας νερό στο ανώτερο επίπεδο και ανακτώντας αυτήν την ενέργεια όταν είναι απαραίτητο.

Η Iberdrola ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων που θα συνδεθούν με το υδροηλεκτρικό συγκρότημα, εγκατεστημένης ισχύος περίπου 300 MW. Με αυτόν τον τρόπο, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα διαχειρίζεται τη λειτουργία παραγωγής ή άντλησης των υδροηλεκτρικών σταθμών Tamega με βάση την απόδοση που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα και τα υπόλοιπα συστήματα παραγωγής του πορτογαλικού δικτύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ