Το μεγαλύτερο deal στην αγορά πετρελαιοειδών

Valvoline Kentucky HQ

Ο όμιλος Aramco της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την εξαγορά των μονάδων και του δικτύου παραγωγής λιπαντικών της Valvoline έναντι 2,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με ιστορία 156 ετών, καθώς ιδρύθηκε το 1866, η Valvoline είναι ένας παγκόσμιος γίγαντας παραγωγής και διανομής λιπαντικών αυτοκινήτων. Η εταιρεία του Kentucky είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγών λιπαντικών στις ΗΠΑ, με περισσότερα από 1.500 σημεία πώλησης και σέρβις σε όλη τη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, το πέρασμα της αυτοκίνησης στον ηλεκτρισμό αλλάζει άρδην τα δεδομένα για την αμερικανική εταιρεία. Δεδομένης της ανάγκης της να μετασχηματίσει τις δραστηριότητές της, η Valvoline έλαβε την απόφαση να πουλήσει το παγκόσμιο δίκτυο επιχειρήσεών της στον πετρελαϊκό γίγαντα Aramco, που ανήκει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Η Valvoline θα εξοικονομήσει, από τη συμφωνία αυτή, 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα τη βοηθήσουν να ξεπληρώσει μέρος των χρεών της και -κυρίως- να επενδύσει στο μετασχηματισμό της για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών για τη συντήρηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Έτσι, η αμερικανική εταιρεία θα γίνει τα προσεχή χρόνια πάροχος υπηρεσιών συντήρησης των EV.

Πρόκειται για μια επιχείρηση τεράστιας δυναμικής, που θα παρέχει κάθε είδους υπηρεσία συντήρησης στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων - όσο αυτά θα αρχίσουν, τα προσεχή χρόνια, να παλιώνουν. Θα είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων των EV των οποίων έχει λήξει η εγγύηση - όπως ήδη ισχύει για αυτοκίνητα όπως το Nissan Leaf, το Tesla Model S ή BMW i3, τα οποία βρίσκονται ήδη σχεδόν μία δεκαετία στην αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη δική της πλευρά, η Aramco θα καρπωθεί στο εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής και διανομής λιπαντικών της Valvoline Global Products και τις διασυνδέσεις της τελευταίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών. Πέραν των λιπαντικών για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η Valvoline επίσης παράγει ψυκτικά υγρά αυτοκινήτων, υγρά των υδραυλικών συστημάτων, υγρά του συστήματος μετάδοσης και μια σειρά από άλλα προϊόντα για επιβατικά αυτοκίνητα όσο και για μικρά ή μεγάλα φορτηγά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία ανάμεσα στη Valvoline και στην Aramco αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023. Μετά τις υπογραφές, η πρώτη θα έχει στην κατοχή της το όνομα Valvoline για όλες τις υπηρεσίες συντήρησης παγκοσμίως, ενώ η Aramco θα κατέχει τα δικαιώματα του ονόματος Valvoline για όλα τα προϊόντα της εταιρείας σε όλο τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ