Το μεγάλο λάθος του καλοκαιριού -Έτσι κουράζεσαι γρήγορα δίχως να το καταλάβεις

οδήγηση χωρίς γυαλιά ηλίου

Πολλοί οδηγοί αδιαφορούν για το απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να αισθάνονται εξαντλημένοι, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο.

Μόνο ευχάριστες δεν είναι οι μετακινήσεις το καλοκαίρι και ειδικά όταν οι θερμοκρασίες χτυπούν «κόκκινο», ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Εφιαλτικές αναμένεται να γίνουν οι μετακινήσεις και τις επόμενες ώρες, όταν και θα ξεκινήσει η επέλαση του καύσωνα «Κλέων» ο οποίος αναμένεται να «ψήσει» τη χώρα, εκτοξεύοντας, κατά τόπους, τον υδράργυρο στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα κείμενά μας, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, μιας και σύμφωνα με έρευνες, σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 35 βαθμών Κελσίου, ο οδηγός υφίσταται ανάλογες συνέπειες με εκείνες της κατανάλωσης αλκοόλ, πάνω από το επιτρεπτό όριο των 0,4 g/l.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
γυαλιά ηλίου οδήγηση

Ως «αντίδοτο» στις ακραίες θερμοκρασίες φυσικά λειτουργεί το air condition, με την προϋπόθεση φυσικά ότι κάνουμε σωστή χρήση του.

Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου, ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια, μιας και η οδήγηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενέχει και άλλους κινδύνους, πολλούς εκ των οποίων αγνοούμε.

Ο σημαντικότερος, ίσως, εξ αυτών έγκειται στην πρακτική πολλών οδηγών να κάθονται πίσω από το τιμόνι δίχως να φορούν τα γυαλιά ηλίου, τα οποία οποία ως γνωστόν αποτρέπουν το θάμπωμα του οδηγού από την έντονη καλοκαιρινή ηλιοφάνεια.

Βρες εδώ τα καλύτερα γυαλιά ηλίου στις πιο συμφέρουσες τιμές

Μια ακόμη παράμετρος, την οποία οι περισσότεροι αγνοούν, είναι ότι οι οδηγοί που δεν φορούν γυαλιά ηλίου σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας κουράζονται γρήγορα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οδική ασφάλεια.

γυαλιά ηλιου οδήγηση το καλοκαίρι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικός του γερμανικού οργανισμού TUV Ρηνανίας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι όταν κάθεται κανείς το καλοκαίρι πίσω από το τιμόνι δίχως γυαλιά του ηλίου, μετά από 45 λεπτά οδήγησης θα αισθανθεί τόσο κουρασμένος, σαν να οδηγούσε τρεις ώρες. Αυτό διότι υποχρεώνεται να οδηγεί μισοκλείνοντας τα μάτια, γεγονός που επιφέρει κούραση και εξάντληση.

Στον αντίποδα, με τα γυαλιά ηλίου χαλαρώνουν οι μύες του προσώπου στο φωτεινό περιβάλλον και ο οδηγός παραμένει αισθητά πιο ξεκούραστος.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί σημαντικά προβλήματα στα μάτια όπως καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και φωτοκερατίδιδα. Στο πλαίσιο αυτό κάθε οδηγός πρέπει να φοράει γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν 100% την υπεριώδη ακτινοβολία.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ