Η μεγάλη υπογειοποίηση της Αθήνας -Δείτε εικόνες από το έργο που θα μεταμορφώσει συνοικία της πρωτεύουσας

υπογειοποίηση στα Σεπόλια

Προχωρούν οι εργασίες υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες της υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια, όπως γνωστοποίησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η ΕΡΓΟΣΕ με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το έργο αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου, συνολικού μήκους 2,36 χλμ. εκ των οποίων τα 1,33 χλμ. περίπου θα είναι πλήρως υπογειοποιημένα. Με την ολοκλήρωση του θα αυξηθεί κατακόρυφα η χωρητικότητα και η δυναμική του σιδηροδρομικού δικτύου.

υπογειοποίηση Σεπόλια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσ/νίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+180) στην περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων, όπου συναντά τον νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Ο ανατολικός διάδρομος θα εξυπηρετεί την κίνηση των προαστιακών συρμών, ενώ ο δυτικός την κίνηση των υπεραστικών συρμών.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά έργο, καθώς το μέγιστο βάθος της σήραγγας θα είναι στα 19 μέτρα κάτω από το έδαφος. Η σήραγγα θα ξεκινά από την οδό Σεπολίων και θα καταλήγει στην οδό Σιώκου με ενδιάμεση την οδό Αγίου Μελετίου. Έχει προβλεφθεί ειδική αντιστήριξη στο τμήμα που συναντά τη γραμμή 2 του Μετρό στο τμήμα Σεπόλια – Αττική.

Η σήραγγα περιλαμβάνει 4 γραμμές και κατά τη διάρκεια της κατασκευής η υφιστάμενη διπλή γραμμή θα περιοριστεί σε μονή, προκειμένου να κατασκευαστεί το ανατολικό μέρος της σήραγγας. Η επίγεια γραμμή θα καταργηθεί και στη συνέχει θα πάρει σειρά η κατασκευή του δυτικού τμήματος της σήραγγας.

Άνωθεν του τεχνικού υπογειοποίησης θα αποκατασταθεί η επικοινωνία 9 καθέτων οδών, που σήμερα διακόπτονται λόγω του επίγειου σιδ/κού διαδρόμου. Προβλέπεται, ακόμα, διαμόρφωση του τοπίου με κάλυψη του τεχνικού με πράσινο (δένδρα, θάμνους) και δημιουργία ελεύθερων χώρων αναψυχής.

υπογειοποίηση Σεπόλια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αντικείμενο του έργου συνοπτικά

- Το τεχνικό υπογειοποίησης – τεχνικό Cover & Cut (top-down) αποτελούμενο από 47 επιμέρους τεχνικά που κατασκευάζονται σε δύο 2 φάσεις (Δυτικός – Ανατολικός Διάδρομος).
-Tα προσωρινά υδραυλικά έργα
-Τα μόνιμα υδραυλικά έργα (αποχέτευσης–αποστράγγισης σήραγγας, υπερχειλιστές παντοροϊκού δικτύου & δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων)
-Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του υπόγειου τεχνικού και των αντλιοστασίων ακαθάρτων για την αποχέτευση –αποστράγγιση ομβρίων της σήραγγας.
-Τα κτίρια εξυπηρέτησης (Η/Μ εγκαταστάσεις).
-Η κατασκευή δύο νέων άνω διαβάσεων πεζών.
-Η κατασκευή της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής.
-Η αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου.
-Τα έργα πρασίνου και η αποκατάσταση τοπίου.

Η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη την 15-11-2018, με το κόστος να ανέρχεται σε 66,8 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση προβλεπόταν για το τρέχον έτος, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό, με τις εργασίες να συνεχίζονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ