Το 2025 η Ελλάδα κατέγραψε μείωση 22% στα τροχαία δυστυχήματα σε σύγκριση με το 2024, ενώ οι 517 καταγεγραμμένες απώλειες σε τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της χώρας είναι η χαμηλότερη επίδοση από το 1963.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει εδώ και αρκετό καιρό ως στόχο την εξάλειψη των τροχαίων δυστυχημάτων στους δρόμους της ως το 2050. Η στρατηγική «Vision Zero» προβλέπει μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50% έως το 2030 και τον πλήρη μηδενισμό τους ως το 2050.
Παρόλο που η Ελλάδα παρέμεινε το 2025 πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, η σημαντικά πτωτική πορεία του εν λόγω δείκτη αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την κατάσταση στους δρόμους της χώρας.
BUY NOW
Συγκεκριμένα, οι 50 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2025 στους ελληνικούς δρόμους ξεπερνούν μεν τους 43 του μέσου όρου μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως αντιστοιχούν ταυτόχρονα σε μείωση 22% σε σύγκριση με το 2024.
Ωστόσο περισσότερη εντύπωση από κάθε άλλο νούμερο στα επίσημα στοιχεία προκαλεί το γεγονός ότι οι 517 απώλειες στους δρόμους της χώρας είναι το χαμηλότερο νούμερο από το 1963, όταν οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα ήταν 598.
Όπως μπορεί κανείς να διακρίνει στα στατιστικά και τα γραφήματα του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (δείτε περισσότερα εδώ), η χειρότερη χρονιά για την οδική ασφάλεια ήταν το 1998, όταν στους δρόμους της Ελλάδας καταγράφηκαν 2.182 θάνατοι σε τροχαία δυστυχήματα.
Παράλληλα, η περσινή επίδοση των 517 θανάτων στους δρόμους της Ελλάδας αποτελεί μείωση της τάξης του 35% σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδοση του 2015 (793 θάνατοι), και 69% σε σύγκριση με το 2005 (1.658 θάνατοι).
Φυσικά η πρόοδος αυτή, μολονότι αποτελεί μία ενθαρρυντική ένδειξη, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί. Τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αρνητικούς δείκτες όπως οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, ενώ οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί και οι δικυκλιστές, συνεχίζουν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ειδικά εντός του αστικού ιστού.