Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό Young Car Mechanic της Inter Cars

Intercars

Με τη συμμετοχή νέων μηχανικών από 12 χώρες της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε ο διεθνής διαγωνισμός Young Car Mechanic 2024 που διοργανώνει η Inter Cars, δίνοντας την ευκαιρία σε σπουδαστές μηχανολογίας να διακριθούν και να κάνουν βήματα για μια επιτυχημένη καριέρα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αργύρης Τσιτσής, σπουδαστής Μηχανοτρονικής από το τμήμα μαθητείας του ΕΠΑΛ Ζωγράφου, ο οποίος κατέκτησε την τέταρτη θέση. Ο διαγωνισμός είναι μοναδικός στο είδος του. Φέτος πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά, στη Λιθουανία. Κάθε χώρα πραγματοποιεί έναν εθνικό τελικό και μέσα από αυτόν, νέοι που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χώρο του αυτοκινήτου και σπουδάζουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές δοκιμάζουν τις ικανότητες και την αντοχή τους, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή τους στο μεγάλο διεθνή τελικό. Στην Ελλάδα, το διαγωνισμό διοργανώνει η Inter Cars Ελλάδος. Τα συνολικά έπαθλα του Young Car Mechanic 2024 ήταν 75.000 ευρώ και μοιράστηκαν στους νικητές του διαγωνισμού, τα σχολεία και τους καθηγητές τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας απαιτητικός διαγωνισμός με δοκιμασίες σε πραγματικές συνθήκες για τους νέους μηχανικούς

Η ανάδειξη στην κορυφή του διεθνούς διαγωνισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση και, σίγουρα, κρίνεται στις λεπτομέρειες. Προκειμένου να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους, οι συμμετέχοντες πέρασαν από δυο στάδια on-line αξιολόγησης θεωρητικών τεχνικών γνώσεων ενώ στην τελική φάση του κάθε εθνικού διαγωνισμού αξιολογήθηκαν ως προς τις τεχνικές τους δεξιότητες από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στο χώρο του aftermarket του αυτοκινήτου. Ανάμεσά τους, BOSCH, CONTINENTAL, ELRING, ZF, SCHAEFFLER, SHELL, FEBI, FILTRON, NRF, VARTA, VALEO, MOTOREMO, MEYLE, MILWAUKEE και DELPHI. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι εταιρείες κολοσσοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπαίδευση και υποστήριξη των νεαρών μηχανικών καθ' όλη τη διάρκεια του event, παρέχοντας τεχνογνωσία και υλικά.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκειμένου να ξεχωρίσει κάποιος νέος μηχανικός στο διαγωνισμό, είναι απαραίτητο να διαθέτει μια πληθώρα γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο σχετικά με το αυτοκίνητο όσο και με το φορτηγό, από επισκευή κινητήρα έως τα ηλεκτρονικά και το κιβώτιο ταχυτήτων. Ενδεικτικά, στα tasks που οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να ολοκληρώσουν περιλαμβάνονται εργασίες όπως εντοπισμός σχετικών τιμών των μπαταριών υψηλής τάσης (HV) χρησιμοποιώντας το διαγνωστικό KTS και εισαγωγή στους πίνακες ελέγχου, μείωση της αντίστασης επιλεγμένων στοιχείων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων με το διαγνωσκόπιο Pico, αλλαγή αλυσίδας χρονισμού, ρύθμιση και συντονισμός του συστήματος ADAS, εντοπισμός και αντικατάσταση των φίλτρων σε φορτηγό. Δύσκολα; Ίσως, αλλά έτσι γίνεσαι επαγγελματίας αξιώσεων.

Η Ελλάδα έστειλε για δεύτερη χρονιά φιναλίστ στον Διεθνή τελικό, ο οποίος αναδείχθηκε από 2.500 ενδιαφερόμενους. Το ενδιαφέρον από σπουδαστές ήταν πολύ μεγάλο, και μάλιστα η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία και τη Σλοβακία ήταν οι χώρες με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στον αντίστοιχο εθνικό τελικό του Young Car Mechanic.

Η νίκη κρίθηκε στις λεπτομέρειες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, κάθε χρόνο ο διαγωνισμός προσελκύει τα φώτα της μεγάλης aftermarket κοινότητας του αυτοκινήτου. Έτσι, ο κάθε νέος που δοκιμάζει τις γνώσεις και τα όρια του με αξιοκρατικά κριτήρια στον τομέα της μηχανολογίας έχει την ευκαιρία να αναδειχτεί μέσω της αξιολόγησης από δεκάδες εταιρίες και επιχειρήσεις του χώρου και  μπορεί να έχει μοναδικές προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης.

Η Inter Cars δίνει την ευκαιρία σε νέους μηχανικούς να διακριθούν διεθνώς
Η Inter Cars δίνει την ευκαιρία σε νέους μηχανικούς να διακριθούν διεθνώς

Για τους ανθρώπους της Inter Cars Ελλάδος, ο διαγωνισμός Young Car Mechanic είναι ένα σπουδαίο project για το οποίο αισθάνονται ότι τους δίνει τη δυνατότητα να βάλουν ένα λιθαράκι στην εκπαιδευτική αλυσίδα της Ελλάδας. Στην εποχή της εξειδίκευσης, η εταιρεία έρχεται να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο και να τους προτρέψει να ακολουθήσουν σπουδές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης στον συγκεκριμένο κλάδο είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι πάρα πολλές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ