Mazda: 10 κρυμμένοι θησαυροί στο μουσείο της μάρκας

museum Mazda

Το μουσείο της Mazda, ανακαινισμένο τον Μάιο του 2022, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους επισκέπτες της περιοχής.

Το Μουσείο Mazda, που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Mazda στη Χιροσίμα και είναι προσβάσιμο στο κοινό, είναι το ιδανικό μέρος για να βιώσει κανείς αυτό το ιδιαίτερο παρελθόν. Σε πάνω από 10 διαφορετικές ζώνες, το Μουσείο της Mazda αναδεικνύει περισσότερα από 100 χρόνια αυτής της μοναδικής ιστορίας, από προκλητικές και καινοτόμες τεχνολογίες μέχρι βραβευμένο σχεδιασμό και φουτουριστική μηχανική. Κάθε ζώνη αποτυπώνει το ατίθασο πνεύμα της ιαπωνικής μάρκας, με πολλές αυτοκινητιστικές εκπλήξεις να περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Ζώνη 1: Το μικρό τρίκυκλο που ξαναέχτισε τη Χιροσίμα

Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ο Jujiro Matsuda ξεκίνησε το ταξίδι της Mazda και ενός από τα πρώτα οχήματά της, που επίσης είναι και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα: το τρίτροχο «φορτηγό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να δείτε: Το Type-TCS καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Μουσείο της Mazda και αποτυπώνει τέλεια την ιστορία της μάρκας. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από εγχώρια κατασκευασμένα εξαρτήματα, ήταν 40% πιο ισχυρό από τον προκάτοχό του, το Type-DA, ενώ μπορούσε να μεταφέρει ένα εντυπωσιακό φορτίο 400 κιλών. Αργότερα, το 1938, η Mazda λάνσαρε το Type-GA και ξανάρχισε την παραγωγή μόλις τέσσερις μήνες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη χρονιά, το 1946, έφτασε στην κορυφή της αγοράς με όγκο παραγωγής 2.430 οχημάτων.

Έλαβε γρήγορα το παρατσούκλι «Πράσινο Πάνελ», λόγω του πράσινου πίνακα οργάνων που συμβολίζει την ειρήνη και την ασφάλεια. Το Type-GA παραγόταν μέχρι το 1949. Σήμερα, στο Μουσείο Mazda μπορεί κανείς να θαυμάσει το μοντέλο-διάδοχό του, το Type-GB, στο εμβληματικό χρώμα "Green Panel".

mazda

Ζώνη 2-3: Ο ερχομός του Soul Red Crystal

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα μέσα του 20ου αιώνα, η Mazda έστρεψε την προσοχή της στα καταναλωτικά οχήματα. Από ελαφριά χάτσμπακ μέχρι πολυτελή σεντάν, μια σειρά από ποικιλόμορφα οχήματα άρχισε να εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να δείτε: Τα πιο ιστορικά και αναγνωρίσιμα οχήματα της Mazda περιλαμβάνουν τα Cosmo Sport, Savanna και Cosmo AP. Συγκεκριμένα, το Cosmo AP ήταν ένα από τα πρώτα οχήματα που κυκλοφόρησαν με κόκκινο χρώμα, κάτι σπάνιο όσον αφορά τα οχήματα στα μέσα του 20ου αιώνα, καθώς τα οχήματα υψηλής τεχνολογίας κατασκευάζονταν συνήθως με μαύρα, λευκά ή ασημί χρώματα. Με αυτήν την αντισυμβατική προσέγγιση έγινε η ιδιαίτερη σύνδεση της Mazda με το κόκκινο χρώμα, το οποίο εξακολουθεί να είναι συνώνυμο της μάρκας, μέχρι και σήμερα. Όσον αφορά το Cosmo Sport είναι κάπως σπάνιο καθώς σήμερα εξακολουθούν να κυκλοφορούν γύρω στα 480 από τα περίπου 1200 οχήματα.

Ζώνη 4: Το πρωτότυπο Group C Sports που κέρδισε το Le Mans

Η Mazda έδειξε το αντισυμβατικό της πνεύμα σε ένα σύνολο από παγκόσμιους αγώνες ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένων των Le Mans και IMSA.

Αξίζει να δείτε: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά installations είναι το Mazda 787B, το οποίο κέρδισε τον απαιτητικό 24ωρο αγώνα Le Mans. Το μουσείο παρουσιάζει το 787B σε γκαράζ pit, όπου οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν αναμνηστικά από τα πιο διάσημα γεγονότα των αγώνων αντοχής. Το 1991, ο Johnny Herbert, ο Volker Weidler και ο Bertrand Gachot οδήγησαν την ομάδα Mazdaspeed σε μια ιστορική νίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζώνη 5-6: Ο μοναδικός κινητήρας V12

Η ιδιαίτερη φιλοσοφία της ιαπωνικής μάρκας συνεχίζει να παρουσιάζεται και στη Ζώνη 5-6, όπου πλέον αναδεικνύεται η «επιθετική» της παρουσία στην αγορά τη δεκαετία του ογδόντα.

Αξίζει να δείτε: Ο πρώτος και μοναδικός κινητήρας V12 της Mazda, είχε κυβισμό 4000 cc και κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως και το 1992. Συνδέοντας δύο κινητήρες V6, η ομάδα κατασκευής ήθελε να φτιάξει έναν κινητήρα για το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Ο κινητήρας V12 δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά, αλλά το πνεύμα αμφισβήτησης της Mazda παρέμεινε ζωντανό στα σχέδια του κινητήρα, όπου συμπεριλαμβάνεται και ένας περιστροφικός κινητήρας με τρεις ρότορες, καθώς και ένας κινητήρας V6 Miller.

Ζώνη 7: Το SUV που έφερε στον κόσμο τη φιλοσοφία «Kodo: Η Ψυχή της Κίνησης»

Τα Mazda CX-5, Mazda6 και MX-5 αντιπροσωπεύουν τη νέα εποχή της Mazda και αλλάζουν τα δεδομένα μέσα από την τεχνολογία Skyactiv και τον μοναδικό σχεδιασμό Kodo.

Αξίζει να δείτε: Το Mazda CX-5 SUV, που κυκλοφόρησε το 2012, ήταν το πρώτο όχημα που παρουσίασε το νέο σχεδιαστικό θέμα της Mazda «Kodo: Soul of Motion». Λέγεται ότι η κομψή, σπορ σιλουέτα ήταν εμπνευσμένη από ένα τσιτάχ, τη στιγμή που είναι έτοιμο να επιτεθεί στο θήραμά του. Η μοντέρνα αυτή σχεδίαση του μπορούσε να συνδυαστεί μόνο με την τεχνολογία Skyactiv, η οποία μεγιστοποιεί την οδηγική απόδοση και την αποδοτικότητα. Πρόκειται για ένα αρκετά γοητευτικό crossover.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
mazda

Ζώνη 8-9: Ένα διαλυμένο αυτοκίνητο, που... καταστράφηκε επίτηδες

Τα εξαιρετικά οχήματα έχουν και ασυμβίβαστα πρότυπα ασφαλείας. Μπορεί κανείς να δει μια σειρά από εντυπωσιακά installations, καθώς και να παρακολουθήσει τα οχήματα της Mazda να κατασκευάζονται σε πραγματικό χρόνο.

Αξίζει να δείτε: Ένα Mazda CX-30 που έχει υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια δοκιμών ρουτίνας ασφαλείας αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμα θεάματα στο Μουσείο της Mazda. Αν και η ζημιά στο μπροστινό μέρος του οχήματος είναι μεγάλη, το πιλοτήριο και το εσωτερικό παραμένουν καλά προστατευμένα. Στη Ζώνη 9, μπορείτε επίσης να περπατήσετε πάνω από τη γραμμή παραγωγής της Mazda στο εργοστάσιο της Ujina, το οποίο παράγει 1000 αυτοκίνητα κάθε μέρα. Κάθε όχημα χρειάζεται περίπου 15 ώρες εργασίας για να ολοκληρωθεί.

Ζώνη 10: Ανακαλύπτοντας τον επόμενο αιώνα

Κατά την επίσκεψή σας,  μην παραλείψετε να δείτε την τολμηρή στρατηγική και τον σχεδιασμό Kodo της Mazda, όπου θα συναντήσετε ένα ποδήλατο, έναν καναπέ και ένα εντυπωσιακό γλυπτό Goshintai.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ