Έρχονται μαθήματα εκμάθησης τοποθέτησης αλυσίδων – Πού θα γίνουν;

alisides antiolisthitikes

Δράσεις επιμόρφωσης για την εκμάθηση της τοποθέτησης και αφαίρεσης των αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Με τις αντιολισθητικές αλυσίδες να γίνονται υποχρεωτικές όταν βγαίνουν ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας ή των Διευθύνσεων της Τροχαίας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιες για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπους, προανήγγειλε ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με το πώς γίνεται η τοποθέτησή τους.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί οδηγοί που δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις αλυσίδες και για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ανέφερε ότι ξεκινούν διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Δήμους, με την πρώτη να γίνεται στον Δήμο Γλυφάδας, για να ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, η τροχαία μαζί με τα συνεργεία ή τα ΚΤΕΟ ή ακόμα και εταιρείες που προμυθοποιούνται, θα εκπαιδεύουν πως μπαίνουν και πως βγαίνουν οι αλυσίδες.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, όταν βγουν οι ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας ή των Διευθύνσεων της Τροχαίας ότι έρχεται χιονιάς, όπως προβλέπει το άρθρο 52 του ΚΟΚ, πρέπει το αυτοκίνητο να είναι εφοδιασμένο με αλυσίδες.

αντιολισθητικές αλυσίδες

Τόνισε δε ότι η ορθή χρήση των αντιολισθητικών είναι παράγοντας ασφαλούς οδήγησης σε έκτακτες καιρικές συνθήκες. Σχετικά ανέφερε:

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε το κομμάτι της ασφαλούς οδήγησης, που και σαν Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, στην οποία μετέχουν έξι Υπουργεία, έχουμε καθορίσει ότι πρέπει:

  • Η πολιτεία να ενημερώνει εγκαίρως.
  • Η Πολιτεία, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, να μεριμνούν ώστε να μένουν οι δρόμοι ανοιχτοί.
  • Να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα από τους πολίτες,
  • Ελπίζουμε από εδώ και πέρα ότι δεν θα δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα, τα οποία και ζωές έχουν κοστίσει και δημιουργούν και κυκλοφοριακό πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τη μη τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων ανέρχεται σε 80 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, οι σχολές οδηγών υποχρεούνται να μαθαίνουν στους υποψήφιους οδηγούς πώς γίνεται η τοποθέτηση των αλυσίδων, όπως ορίζεται και στη σχετική εγκύκλιο:

  1. Εφεξής, κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή αναλόγου εξοπλισμού) καθώς και της αφαίρεσής του.
  2. Παρακαλούνται οι Διευθυντές Σπουδών των ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. (σ.σ. Kέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών) να εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή στους εκπαιδευτές που παρέχουν θεωρητική εκπαίδευση σε υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς για τη δέουσα εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν στην οδήγηση με μειωμένη πρόσφυση, τη χρήση ειδικών ελαστικών, τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων) κ.ο.κ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ