Λουκέτο σε εργοστάσιο στη Γερμανία -Ποιος κατασκευαστής αφήνει εκατοντάδες υπαλλήλους στον δρόμο

automotive plant

Άσχημα νέα για εκατοντάδες εργαζομένους σε γερμανική πόλη, οι οποίοι πρέπει να εντοπίσουν τη νέα επαγγελματική τους στέγη.

Δύσκολες είναι οι στιγμές που βιώνει η κορυφαία εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων για αυτοκίνητα ZF, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω του υψηλού χρέους της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2027 θα βάλει λουκέτο σε εργοστάσιό της στο Άιτορφ, μια πόλη περίπου 20.000 κατοίκων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Βόνης, κάτι που σημαίνει ότι 690 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ήταν Σεπτέμβριος του 2022 όταν η ZF ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2025, το εργοστάσιό της στο Άιτορφ όπου παράγονται αμορτισέρ θα κλείσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη απόφαση μεταβιβάστηκε στους εργαζομένους οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές διαδηλώσεις, με την υποστήριξη του δημάρχου, Rainer Viehof, ο οποίος στις αρχές του 2023 είχε δηλώσει ότι «οι 690 εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την ανικανότητα των επικεφαλής του εργοστασίου».

Η αγανάκτηση των εργαζομένων δεν πέρασε απαρατήρητη από την ZF η οποία σε συνεργασία με εκπροσώπους των εργαζομένων και έναν υποψήφιο επενδυτή εργάστηκαν εντατικά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το εργοστάσιο θα συνέχιζε να λειτουργεί υπό τη μορφή ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου, δίχως την εμπλοκή της ZF.

Στο νέο εργοστάσιο θα γινόταν επανεπεξεργασία εξαρτημάτων για αυτοκίνητα -ένας τομέας δραστηριοποιήσης που θεωρήθηκε ότι ήταν πολλά υποσχόμενος.

Όπως, ωστόσο, ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες η ZF, τα όποια σχέδια δεν κρίθηκαν οικονομικά βιώσιμα, και έτσι ο δυνητικός επενδυτής έκανε πίσω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παραγωγή αυτοκινήτων

Πρόκειται για μια εξέλιξη που φέρνει τα άνω κάτω στην πόλη, με τους 690 εργαζομένους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Για δυσάρεστη εξέλιξη έκανε λόγο και ο δήμαρχος, Rainer Viehof, ο οποίος δείχνει, ωστόσο, να μην έχει χάσει την ελπίδα του, υποστηρίζοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανεύρεση επενδυτή.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της ZF στο Άιτορφ, το οποίο παράγει αμορτισέρ για αυτοκίνητα από το 1930, αποτελεί τον μεγαλύτερο «εργοδότη» της πόλης. Η ZF σήμερα επιχειρεί σε 32 χώρες, έχοντας σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω στους 165.000 εργαζομένους.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ