Λήγει το δίπλωμα οδήγησής σου -Τι να προσέξεις, πόσο θα σου κοστίσει

palio diploma odigisis prostimo

Άπαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι η άδεια οδήγησης δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής και επομένως πρέπει να την ανανεώνουν ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Όσοι κάθονται πίσω από το τιμόνι αυτοκινήτου πρέπει να είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης, το οποίο αποτελεί το μοναδικό πιστοποιητικό που διασφαλίζει ότι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να μην υπονομεύουν την οδική ασφάλεια.

Το δίπλωμα οδήγησης, ωστόσο, δεν διαρκεί για πάντα, μιας και σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να ανανεώνεται ανα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Ειδικότερα, οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένες κάρτες) ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δίπλωμα οδήγησης

Αναφορικά με τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε), η ανανέωση πρέπει να γίνεται ανά πενταετία.

Υπάρχει, βέβαια, μια κατηγορία οδηγών που λόγω ηλικίας πρέπει να ανανεώνουν το δίπλωμά τους ακόμα συχνότερα. Πρόκειται για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, με την ανανέωση των διπλωμάτων τους να είναι υποχρεωτική ανά τριετία, τόσο για ερασιτεχνικές όσο και επαγγελματικές άδειες οδήγησης (ανεξαρτήτως από τον τύπου διπλώματος -πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο).

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που λήγουν, είτε στην 15ετία, είτε μετά το 65 έτος της ηλικίας του κατόχου, θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Μετά τη συμπλήρωσης της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφόσον διαπιστωθεί σε τροχονομικό έλεγχο ότι ο οδηγός φέρει ληγμένο δίπλωμα, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ. 

δίπλωμα οδήγησης

Το κόστος ανανέωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση του οδηγού περιλαμβάνει:

  • e-παράβολο των 18 ευρώ για την είσπραξη παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων
  • e-παράβολο των 60 ευρώ για την ανανέωση
  • e-παράβολο των 30 ευρώ για την εκτύπωση

Ο συνολικός «λογαριασμός» λοιπόν ανέρχεται σε 108 ευρώ και σε αυτόν προστίθενται οι αμοιβές των γιατρών, δηλαδή του παθολόγου και του οφθαλμίατρου, με την ελάχιστη αμοιβή τους να ανέρχεται σε 20 ευρώ (10 ευρώ ο καθένας). Επομένως, το κόστος ανέρχεται στα 128 ευρώ και αυξάνεται περαιτέρω εφόσον έχει συμπληρωθεί το 80ό έτος της ηλικίας, μιας και απαιτείται εξέταση και από άλλες ειδικότητες γιατρών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ