Ποια λάθη πίσω από το τιμόνι σε στέλνουν φυλακή -Πότε σου περνούν χειροπέδες

χειροπέδες οδηγοί

Εξουθενωτικές είναι οι ποινές που επιβάλλονται σε όσους υποπίπτουν σε ορισμένες παραβάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους.

Αναμφίβολα, τα λάθη αποτελούν σύμφυτο της ανθρώπινης ζωής, και πολλές φορές είναι προϊόν της λάθος εκτίμησης μιας κατάστασης και μιας ατυχούς επιλογής.

Από την άλλη, όταν κάποιος συμμετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, παραβιάζει τη ΛΕΑ, οδηγεί υπό την επήρεια αλκόολ κ.ο.κ., όχι δεν έχει δεν υπέπεσε σε ένα απλό λάθος. Αντιθέτως, έκανε μια απόλυτα συνειδητή επιλογή.

Κανόνιζε επί ώρα πού θα δώσει ραντεβού με τους υπόλοιπους λάτρεις της ταχύτητας, γνώριζε ότι εφόσον κινούνταν στη ΛΕΑ ίσως παρεμπόδιζε ένα ασθενοφόρο, και ήξερε ότι πιάνοντας το τιμόνι ενώ ήταν μεθυσμένος δεν θα ήταν σε θέση να ελέγχει το όχημά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παραβίαση ΛΕΑ

Το ότι οι παραπάνω παραβάσεις δεν αποτελούν λάθη, αλλά… εγκληματικές ενέργειες αναγνωρίζονται και από τον Ποινικό Kώδικα ο οποίος προβλέπει εξουθενωτικές και παραδειγματικές ποινές για όσους στήνουν παγίδες θανάτου στους συνανθρώπους τους.

Τα «λάθη» που σε στέλνουν φυλακή

Οι ποινές ορίζονται στο Άρθρο 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα και αφορούν τις παρακάτω παραβάσεις:

- οδήγηση οχήματος μολονότι ο οδηγός δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης

- οδήγηση οχήματος σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδήγηση οχήματος που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες

- οδήγηση οχήματος σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ. ανά ώρα, ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ. ανά ώρα , ή οδήγηση οχήματος εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 20 χλμ. ανά ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-οδήγηση οχήματος στη ΛΕΑ εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις.

οδήγηση αλκοόλ

Οι παραβάτες τιμωρούνται με τις παρακάτω ποινές:

- με φυλάκιση έως τρία (3) έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

- με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

- με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

- με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ