Αυτό είναι το λαμπάκι στο καντράν του αυτοκινήτου που ελάχιστοι γνωρίζουν -Γιατί είναι χρήσιμο

πράσινο λαμπάκι προειδοποιητική λυχνία

Πέρα από τα τις προειδοποιητικές λυχνίες που γνωστοποιούν στον οδηγό την ύπαρξη κάποιας βλάβης, υπάρχουν και κάποιες που έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.

Δεκάδες είναι οι προειδοποιητικές λυχνίες που εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου, φροντίζοντας για την «επικοινωνία» του οδηγού με το αυτοκίνητό του.

Όσα λαμπάκια απεικονίζονται με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα υποδηλώνουν βλάβη και επομένως δεν πρέπει να αγνοούνται. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο με τα πράσινου χρώματος, δεδομένου ότι αυτά έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και το εικονιζόμενο λαμπάκι το οποίο έχει -κυριολεκτικά – τη μορφή παπουτσιού και ανάβει μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

λαμπάκι πράσινο παπούτσι σε αυτόματο κιβώτιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη προειδοποιητική λυχνία περιβάλλεται από δύο ημικύκλια και έναν κύκλο, ενώ εμφανίζεται αποκλειστικά στον πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων που ενσωματώνουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Όσον αφορά τον σκοπό του, ενημερώνει τον οδηγό ότι πρέπει να πατήσει το πεντάλ του φρένου για να ξεκλειδώσει τον επιλογέα ταχυτήτων πριν τον μετακινήσει από τη θέση στάθμευσης (“P”) σε στη "Drive" ("D").

Μόλις o οδηγός πατήσει το πεντάλ του φρένου, η εν λόγω λυχνία θα πρέπει να «εξαφανιστεί» από το καντράν του ΙΧ μας.

αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Ως εκ τούτου, όσοι οδηγοί αντικρίζουν το εν λόγω λαμπάκι στον πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων τους δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς αυτό δεν υποδηλώνει κάποια βλάβη.

Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο, ενσωματώνουν τη λειτουργία Brake Shift Interlock, ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό ασφαλείας, που αποτρέπει τη μετακίνηση του επιλογέα από τη θέση “P” (πάρκινγκ) στο “Drive” (οδήγηση), εφόσον ο οδηγός δεν πατάει το φρένο. Με αυτό τον τρόπο μετριάζεται ο κίνδυνος κύλισης του οχήματος εάν μετακινήσουμε κατά λάθος τον επιλογέα ταχυτήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ