Πώς να βάλεις τέλος στον εφιάλτη του Check Engine; Έτσι θα δεις τι συμβαίνει με μηδενικό κόστος

Check Engine

Το λαμπάκι του Check Engine αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις του πίνακα οργάνων που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει ακόμα κι αν δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο έχει ανάψει.

Ένας από τους σύγχρονους εφιάλτες των οδηγών είναι πέρα από κάθε αμφιβολία το λαμπάκι του Check Engine, το οποίο σηματοδοτεί τη δυσλειτουργία του κινητήρα ή έστω κάποιο κρίσιμου εξαρτήματος που σχετίζεται με αυτόν.

Ένας από τους λόγους για τους οποίου πολλοί τρομάζουν μόνο και μόνο στην ιδέα ότι θα ανάψει το λαμπάκι του Check Engine είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη ένδειξη και οφείλουν να επισκεφθούν ένα σημείο επισκευής για την περαιτέρω… διερεύνηση του φαινομένου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Check Engine

Αυτό συνεπάγεται κόστος, είτε μιλάμε για χρόνο είτε για χρήμα, καθιστώντας το σενάριο διαχείρισης της ένδειξης του Check Engine εφιαλτικό χωρίς στην πραγματικότητα να είναι, από τη στιγμή που υπάρχει τρόπος να ανακαλύψουμε την αιτία πίσω από τον φωτεινό εφιάλτη του πίνακα οργάνων.

Από το 2001 όλα τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένα να φέρουν μια ηλεκτρονική διαγνωστική μονάδα -γνωστή και ως OBD- η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορους αισθητήρες, ώστε να εντοπίζει βλάβες είτε αυτές έχουν να κάνουν με τον κινητήρα είτε με άλλα συστήματα του αυτοκινήτου.

Check Engine
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αποκτήσουμε πρόσβαση στα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η OBD, μπορούμε να λύσουμε και το μυστήριο πίσω από την αναμμένη λυχνία του Check Engine.

Για να συμβεί αυτό θα χρειαστείτε μια συσκευή η οποία ονομάζεται OBD Scanner και πωλούνται στο εμπόριο από την τιμή των 3 ευρώ και είτε μεταφέρουν τα δεδομένα στο κινητό μας τηλέφωνο, σε υπολογιστή, είτε τα προβάλουν σε οθόνη.

Συνήθως οι βλάβες που καταγράφονται στη OBD είναι κωδικοποιημένες, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι θα δυσκολευτείτε με τη βοήθεια του Διαδικτύου να φτάσετε στην πηγή του κακού.

Στην περίπτωση μάλιστα που θελήσουμε μπορούμε να σβήσουμε την ένδειξη του Check Engine, αρκεί βέβαια να είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σε μια ακόμα χειρότερη βλάβη. Όπως και να έχει, με μια συσκευή και ελάχιστα ευρώ αποκτούμε εικόνα για τη βλάβη που οδήγηση στην ενεργοποίηση του Check Engine, απομυθοποιώντας μια ένδειξη η οποία έχει σκοπό να πληροφορήσει τον οδηγό και όχι να τον τρομοκρατήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ