Κύπρος: Απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων με επιδότηση 7.500 ευρώ – Η Ελλάδα;

απόσυρση οχημάτων

Παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα το σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων στην Κύπρο προβλέποντας μεγάλα ποσά επιδότησης. Ας δούμε όλες τις λεπτομέρειες.

Η Κύπρος θέτει σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο αναβάθμισης των κυκλοφορούντων οχημάτων, με φόντο τις ευρωπαϊκές νόρμες για σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης μέσω της καθολικής εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης και των plug in υβριδικών εφαρμογών.

Το Σχέδιο Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων και Παραχώρηση Κινήτρων για Εναλλακτικούς, Χαμηλών Εκπομπών Τρόπους Διακίνησης, για το οποίο προβλέπεται συνολικό ποσό χορηγιών μέχρι 4.000.000 ευρώ για τη Φάση Α, αφορά τη χορηγία για απόσυρση οχημάτων από την κυκλοφορία και:

(α) αντικατάσταση τους με καινούργια οχήματα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (με όριο εκπομπών CO2 τα 50g/km), ή

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(β) την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, ή

(γ) την παραχώρηση εισιτηρίων λεωφορείου.

Τα οχήματα που μπορούν να αποσυρθούν πρέπει να είναι κατηγορίας σαλούν ή βαν ή διπλοκάμπινο, να ήταν εγγεγραμμένα στην Κύπρο για τα τελευταία επτά συνεχή χρόνια και η ημερομηνία κατασκευής τους να είναι άνω των δώδεκα ετών. Θα πρέπει επίσης όπως, για το συγκεκριμένο όχημα να υπάρχει εν ισχύ άδεια κυκλοφορίας ή να ήταν δηλωμένο ως ακινητοποιημένο με ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας εντός των τελευταίων δεκαοχτώ μηνών και να μην έχει ακυρωμένη εγγραφή την ημέρα έναρξης των αιτήσεων.

Τα ποσά που θα διατεθούν για σκοπούς απόσυρσης παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο όχημα κυμαίνονται από 7.500 μέχρι 12.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, για την απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα ιδιωτικής χρήσης με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 50 gr/km, η επιχορήγηση ανέρχεται στα 7.500 ευρώ, για την απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα ταξί με εκπομπές έως 50 γρ./χλμ. η επιχορήγηση ανέρχεται στα 12.000 ευρώ (το αντίστοιχο ποσό για ειδικές κατηγορίες φτάνει τα 10.000 ευρώ).

Όσον αφορά την απόσυρση παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο ηλεκτρικό ποδήλατο η επιχορήγηση ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, ενώ για την απόσυρση παλαιού οχήματος έναντι παροχής δωρεάν εισιτηρίων για χρήση στις τακτικές γραμμές λεωφορείων η επιχορήγηση θα ανέρχεται στα 750 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως ημερομηνία έναρξης για υποβολή αιτήσεων για το Σχέδιο Απόσυρσης έχει οριστεί η 6η Δεκεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων, για το οποίο, για την Φάση Α, προβλέπεται συνολικό ποσό χορηγιών μέχρι 8.000.000 ευρώ, αφορά τη χορηγία για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου (υποβοηθούμενης ποδηλάτησης), με τη μορφή χορήγησης «οικολογικής επιβράβευσης» για την αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων), με ταυτόχρονη προαιρετική, επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων.

Τα ποσά που θα διατεθούν για σκοπούς αγοράς καινούριου ηλεκτρικού οχήματος κυμαίνονται, από 9.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ με την ταυτόχρονη απόσυρση παλαιού οχήματος, μέχρι 19.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ με την ταυτόχρονη απόσυρση παλαιού οχήματος. Συγκεκριμένα, για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης θα παρέχεται χορηγία 9.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ για ταυτόχρονη απόσυρση, για ταξί 19.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ για ταυτόχρονη απόσυρση, και για τα αναπηρικά ή τα οχήματα πολύτεκνης οικογένειας η επιχορήγηση θα ανέρχεται στα 11.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ για απόσυρση παλαιού οχήματος.

απόσυρση οχημάτων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα παρέχεται επίσης η επιλογή επιχορήγησης μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος και για αυτό τον σκοπό τα ποσά που θα διατεθούν ανέρχονται, από 4.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ με την ταυτόχρονη απόσυρση παλαιού οχήματος, μέχρι 12.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ με την ταυτόχρονη απόσυρση παλαιού οχήματος. Για την αγορά καινούργιου οχήματος που θα χρησιμοποιηθεί σαν ταξί η επιχορήγηση θα ανέρχεται στις 19.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ με ταυτόχρονη απόσυρση, οι επαγγελματίες του χώρου θα μπορούν επίσης να επιχορηγηθούν για την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος ταξί με ποσό έως 13.000 ευρώ. Η επιχορήγηση αγοράς μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος για χρήση από πολύτεκνη οικογένεια ή από τους ανάπηρους ανέρχεται στα 7.000 ευρώ συν 1.000  ευρώ με την ταυτόχρονη απόσυρση παλαιού οχήματος.

Το Σχέδιο αγοράς προβλέπει επίσης για τα ακόλουθα: την αγορά καινούριου ηλεκτρικού μεγάλου λεωφορείου με ποσό που ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, την αγορά καινούριου ηλεκτρικού μικρού λεωφορείου με ποσό που ανέρχεται στα 40.000 ευρώ, την αγορά καινούριου ηλεκτρικού εμπορικού οχήματος με ποσό που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, καθώς επίσης την αγορά καινούριου ηλεκτρικού ποδηλάτου ή τετράτροχου μικρο-αυτοκινήτου, ή μοτοποδηλάτου, ή τρίκυκλου, ή μοτοσυκλέτας ή ελαφρού τετράκυκλου οχήματος.

Ακολουθήστε το carandmotor.gr για να μαθαίνετε όλα τα ΝΕΑ για το αυτοκίνητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ