Ο εντυπωσιακός κυκλικός κόμβος που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας -Ένα κατασκευαστικό θαύμα

ippothalasios komvos

Με το στόμα ανοιχτό μένουν όσοι αντικρίζουν για πρώτη φορά έναν κυκλικό κόμβο ο οποίος εδράζεται στον βυθό της θάλασσας.

Μια μοναδική εμπειρία βιώνουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια όσοι επισκέπτονται τα Νησιά Φερόε και ταξιδεύουν από το Streymoy στο Eysturoy (και αντίστροφα), δύο από τα πολυπληθέστερα νησιά αυτής της αυτόνομης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η σύνδεση μεταξύ των εν λόγω νησιών επιτυγχάνεται μέσω ενός εντυπωσιακού οδικού έργου, ήτοι ένα δίκτυο υποθαλάσσιων σηραγγών μήκους 11 χλμ. κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και το χαμηλότερο σημείο του βρίσκεται 187 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
υποθαλάσσιος κυκλικός κόμβος

Το δίκτυο σηραγγών έχει δώσει νέα πνοή στην περιοχή και έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις μετακινήσεις των πολιτών, μιας και συνδέει την πρωτεύουσα Torshvan (στη νήσο Streymoy) με τα χωριά Runavik και Strendur (στη νήσο Eysturoy), μειώνοντας τη διάρκεια του ταξιδιού από 1 ώρα και 14 λεπτά σε μόλις 16 λεπτά.

υποθαλάσσιος κυκλικός κόμβος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλη ατραξιόν, ωστόσο, αυτού του επιβλητικού έργου αποτελεί ο πρώτος και μεγαλύτερος υποθαλάσσιος κυκλικός κόμβος στον κόσμο, ο οποίος λειτουργεί και ως το σημείο καμπής μεταξύ των τούνελ.

Πέρα από την καθοριστική του συμβολή στην εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, ο κόμβος έχει και ψυχαγωγικό ρόλο, δεδομένου ότι κοσμείται από έργα τέχνης που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Trondur Patursson. Πρόκειται για φιγούρες ανθρώπων που χορεύουν έναν παραδοσιακό τοπικό χορό. Τις καθηλωτικές εικόνες ενισχύει και ο φαντασμαγορικός φωτισμός που απογειώνει τη συνολική εμπειρία.

Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο ανήλθε σε περίπου 141.000.000 ευρώ, και αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευαστική επένδυση στα Νησιά Φερόε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ